De Punt en Ateljee openen restaurant Arbed

Op woensdag 27 april opende De Punt feestelijk restaurant Arbed. Het restaurant, dat gerund wordt door maatwerkbedrijf Ateljee, bedient elke dag de bewoners van De Punt, maar ook buurtbewoners en mensen die er een volwaardige maaltijd aan een sociaal tarief kunnen krijgen.

Het restaurant biedt elke middag tussen 11.30u en 14u een gewone dagschotel en een vegetarische schotel. Vrijdag is visdag en vegandag. De naam van het restaurant verwijst, zoals andere elementen in de architectuur van De Punt, naar het metaalverwerkend bedrijf Arbed, dat tot begin de jaren 1990 op de huidige terreinen van De Punt een nagelfabriek, de Puntfabriek, had.

Restaurant Arbed heeft 68 couverts, zoals dat heet in restaurantjargon. “Maar in de aanloopperiode hebben we al dagen gehad waarop we tegen de honderd maaltijden serveerden,” vertelt instructeur Kelly Meulenijzer van Ateljee.

Ateljee is met 450 medewerkers een van de grootste maatwerkbedrijven in Vlaanderen. De missie van het bedrijf is kwalitatieve werkgelegenheid te bieden voor mensen met verminderde kansen op de arbeidsmarkt. Het bedrijf is actief in de circulaire economie, met onder meer Kringwinkels, een klussenteam, verzamelpunten voor kleding en textiel, en dus ook restaurants. Het zopas geopende Arbed vervangt het voormalig sociaal restaurant Kaaihuis van Ateljee.

Instructeurs Carla en Kelly van Ateljee

“Het openingsfeest was geslaagd,” vindt Kelly daags nadien. “Ik moest wel werken natuurlijk, maar heb genoten van de sfeer. Het was de voorlopige kroon op een intense periode van voorbereiding.” Kelly heeft zelf een achtergrond van 23 jaar in de horeca. Samen met collega instructeur Carla leidt ze een team van tien mensen die moeilijk aan de slag konden op de reguliere arbeidsmarkt.

Bij Arbed krijgen ze een intensieve opleiding in de horeca, met twee voeten en twee handen in de praktijk: zaal, keuken en het snack- en afhaalgedeelte, dat al in juni vorig jaar opende.

“Het team draait al behoorlijk,” vindt Kelly. “Natuurlijk moeten mensen nog ontdekken wat ze al goed kunnen en waarin ze nog kunnen bijleren. Maar het lukt dus blijkbaar om tegen de honderd maaltijden klaar te maken en te serveren aan tafel, wat toch al een behoorlijke prestatie is.”

De gewone prijs van een dagschotel, soep en water inbegrepen, is 11 euro. Studenten betalen 7 euro. Klanten met een Uitpas van de stad Gent betalen 5,5 euro. Voor mensen met een leefloon van het OCMW is dat 3,5 euro.

Kruisbestuiving

Directeur Piet Lietaer van De Punt is tevreden dat het restaurant helemaal de stijl en de beleving van De Punt ademt, met de industriële look van hout en ijzer.

“Ik vind het ook heel fijn dat we in het restaurant kruisbestuivingen kunnen leggen tussen verschillende bewoners van De Punt. Koffies De Draak, dat werkt met eerlijke en duurzame koffie, en dat bij De Punt een loods, een atelier en een winkel heeft, zorgt voor de koffiemachine en de koffie.” “Robinetto, de leverancier van tapinstallaties voor plat en bruiswater op basis van leidingwater, zorgt voor het water in Arbed. Plat gratis!”

“Robinetto publiceerde overigens zonet zijn Impact jaarrapport 2021. In dat jaar tapten 700 klanten meer dan 1.3 miljoen liter water en vermeden ze zo 2 miljoen verpakkingen. Zo brengen we ook nog eens het circulaire thema in de praktijk.”

“Door Arbed ook open te stellen voor buurtbewoners en mensen die er aan sociaal tarief kunnen komen eten, maken we van De Punt nog meer dan nu al het geval is een open en sociaal huis.”

gepubliceerd op 29 april 2022
< terug naar nieuwsoverzicht