Robinetto: “Belachelijk simpel idee, belachelijk grote impact”

Met het label Robinetto staan Jeroen Vereecke en zijn kompanen van de coöperatieve vennootschap De Leiding klaar om met het simpele idee om op events en in de horeca drinkwater en limonades te serveren op basis van leidingwater, een grote impact te realiseren. Met De Punt als uitvalsbasis.

De Leiding cvba, eigenlijk een soort spin-off van het Gentse Boomtown festival, ontwikkelde de voorbije jaren een systeem van mobiele en vaste watertaps voor plat en bruisend water, in combinatie met ambachtelijke siropen om zelf limonade te maken. “Het idee is inderdaad belachelijk simpel,” geeft oprichter Jeroen Vereecke toe. “Maar de potentiële ecologische impact is ook belachelijk groot.”

“De Belgische drankenindustrie produceert per jaar 5 miljard verpakkingen. Die productie kost een hoop energie, de verpakkingen moeten allemaal getransporteerd worden en ze belanden bijna allemaal op de afvalhoop: 2.5 miljoen per dag.”

“Nu, de Belg drinkt gemiddeld 125 liter flessenwater per persoon per jaar. In Nederland is dat 24 liter; in Zweden zelfs maar 10 liter. Daar ligt dus een enorm potentieel om miljarden verpakkingen niet te produceren, te transporteren en weg te smijten.”

Robinetto is het label waarmee we onze systemen en onze aanpak in de markt willen zetten. Vergelijk het met het Fairtrade-label. Onze positionering is ook, anders dan bij een aantal concurrenten: water uit de kraan is meer dan OK, daar moet niets aan toegevoegd worden. Het enige dat wij toevoegen zijn koeling en bubbels.”

Boombar

“Robinetto is niet alleen de merknaam en het label van de installaties die we verkopen aan de horeca en verhuren aan events. Het moet ook een netwerk en een kennisdatabank worden voor objectieve informatie over leidingwater, onder meer naar particulieren thuis.”

Hoe simpel het idee ook is, Jeroen en kompanen hebben uiteindelijk meer dan zes jaar geëxperimenteerd, gepland, getest en gerekend om het idee in een marktklare start-up te gieten.

Het begon allemaal in de muziek, waar ook Jeroens roots en eerste passie liggen, onder meer als manager van Das Pop en als geluidstechnicus van An Pierlé. Als organisator van het Boomtown festival, het alternatief muziekfestival van de Gentse Feesten, begon hij al in 2013 te experimenteren met herbruikbare bekers.

Op zoek naar nog andere manieren om het festival duurzamer te maken, begon het team het jaar daarna met steun van het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling te werken aan wat uiteindelijk de Boombar zou worden, een duurzaam, mobiel en modulair barsysteem op basis van leidingwater, waarin bijvoorbeeld ook het afwaswater wordt verwarmd met restwarmte van de biertap.

Jeroen Vereecke

Jeroen zat ondertussen met twee passies: muziek en duurzaamheid. Boombar was een concept dat marktpotentieel had, voelde hij. Met steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen Vlaio en in een consortium met andere duurzaamheidsbedrijven en -organisaties ontwikkelden ze twee jaar lang een business- en marketingmodel voor een duurzaam, mobiel en modulair barsysteem voor gebruik op festivals en evenementen.

“Einde 2016 was die studie klaar. Ik voelde toen: als we er nu verder mee willen gaan, moet dat in een aparte organisatie, met een bredere basis aan partners en aandeelhouders.”

“Ik wilde ook mijn eigen enthousiasme aan een test onderwerpen. Zou ik erin slagen om andere mensen, met andere invalshoeken en specialisaties warm te maken? Alleen dan zou ik de sprong wagen.”

Jeroen vond en overtuigde marketingspecialist Patrick Doyen, die als sales en marketingdirecteur bij Coca-Cola Enterprises de drankensector van binnenuit kende, financieel specialist Fried Roggen, die als fondsdirecteur bij SI2-Fund ervaring had opgedaan in de financiering van impact-ondernemingen, en architect Wart Thys, die vanuit evr-architecten ervaring had met projecten in duurzaam bouwen.

“Fried overtuigde me er bijvoorbeeld van niet te starten met enkel een paar festivals als mogelijke klanten. Ons perspectief en financiële basis moesten breder zijn.”

Het resultaat, na nog eens twee jaar discussiëren en rekenen, was de coöperatieve vennootschap De Leiding, opgericht in april 2018.

Ondertussen liepen Jeroen en De Leiding ook al in de kijker. Jeroen won in 2018 de finale van de Belgische editie van de Chivas Venture als meest beloftevolle sociaal ondernemer. In 2019 werd De Leiding een van de tien Meest Inspirerende Sociale Starters in de Gentse MISS-verkiezingen.

Business plan

“In ons business plan, dat we overigens voortdurend aanpassen, zijn niet de festivals de grote bron van inkomsten, wel de verkoop aan de horeca. Maar het zijn tot nu toe wel de festivals die voor de visibiliteit en de uitstraling zorgen. Dat gaat harder dan we gehoopt hadden, en dat is OK. Als we break even draaien op de verhuur aan festivals, dan is dat goedkope marketing. Mensen voelen zich goed op festivals en dat gevoel straalt af op ons product.”

“We krijgen nu al veel spontane vragen vanuit de horeca en vanuit organisaties, zelfs zonder dat we al deftige marketing naar die eindklanten hebben gedaan. Eigenlijk zijn we daar nog niet op voorbereid, maar de volgorde is goed: je verkoop holt beter de marketing achterna dan andersom.”

“De komende maanden gaan we ons verder voorbereiden op de verkoop aan horeca en organisaties, die de kern is van ons verdienmodel.”

“Vandaag staat er een Robinetto-installatie in een vijftigtal horecazaken en cultuurhuizen. Het doel voor einde 2019 is in 150 horecazaken binnen te geraken.”

“De potentiële markt is bijzonder groot. We schatten dat er in Vlaanderen 200,000 horecazaken, scholen, cultuurhuizen en gelijkaardige plaatsen zijn die in aanmerking komen voor een systeem als Robinetto. Die kunnen wij nooit allemaal bedienen. We hopen dus dat er snel degelijke concurrentie komt.”

Zesde Metaal

De Leiding en Robinetto vormen stilaan een voltijdse dagtaak voor Jeroen. Heeft hij geen hartzeer om afscheid te moeten nemen van de muziek?

“Boomtown is mijn kind, en het doet inderdaad pijn om dat te moeten loslaten. Maar de goesting om voluit te gaan met Robinetto is te groot.”

“Ik ben ondertussen twintig jaar in de muziek bezig en geraakte stilaan wel uitgekeken op een aantal aspecten. En ik blijf wel geluidstechnieker van Het Zesde Metaal, als een soort therapeutisch bijberoep.”

“Als start-up zochten we naar een plek waar we klein konden starten, waar we terecht konden met onze praktische en logistieke noden, en die toch op de groei berekend was. Via de MISS-verkiezingen en als spreker was ik met De Punt in contact gekomen. Het buikgevoel als je hier rondloopt, zit helemaal goed. Dit is voor ons een compatibele plek.”

Meer info:

www.robinetto.be

gepubliceerd op 29 augustus 2019
< terug naar nieuwsoverzicht