Ateljee start in twee fazen catering en sociaal restaurant in De Punt

Het maatwerkbedrijf Ateljee startte zopas met een aanbod van broodjes, pastagerechten, poké bowls en desserten voor de bewoners en bezoekers van De Punt. Later dit jaar opent Ateljee een restaurant waar ook buurtbewoners kunnen komen eten. Mensen die het financieel moeilijk hebben, zullen hier ook terecht kunnen en genieten van een voordeeltarief.

De opstart van de cateringdienst verliep natuurlijk in bizarre Corona-omstandigheden, maar is al meteen succesvol. Bewoners en bezoekers van De Punt kunnen via een app hun bestelling plaatsen en dan later ophalen in het huidige cafetaria van De Punt.

“Later dit jaar openen we in De Punt ook een restaurant,” vertelt woordvoerder Geert Deruyck van Ateljee. “In dit restaurant is iedereen welkom. We richten ons uiteraard naar De Punt en de buurt. We werken momenteel het aanbod en de formule uit. Zeker is dat het een gezellig restaurant wordt met bediening aan tafel.”

“Dankzij steun van de Stad Gent en het OCMW kunnen we een sociaal tarief aanbieden van 3 of 5 euro voor een maaltijd, afhankelijk van je situatie.”

Zowel de zaal- als de keukenmedewerkers van het sociaal restaurant en de cateringdienst zijn mensen die moeilijk aan een job op de reguliere arbeidsmarkt geraakten.

Stukje geschiedenis

Instructeur Kelly Meulenijzer van Ateljee leidde de opstart in goede banen en zorgt er samen met een werkgroep van De Punt voor dat het sociaal restaurant qua sfeer en beleving helemaal zal passen in het concept van De Punt.

Kelly Meulenijzer (midden)

“Bij de opstart kwam wel wat stress kijken,” vertelt Kelly. “We maken er een punt van om alles supervers klaar te maken en te bezorgen. Onze medewerkers moesten opgeleid worden om alles vanaf nul te kunnen klaarmaken.”

“Ondertussen zijn we ook volop bezig met het concept van het restaurant. Zowel vloeren, meubels als toog moeten passen in de stijl en de beleving van De Punt, met die industriële look van hout en ijzer. Het is tenslotte een stuk geschiedenis waarin je terechtkomt.”

Het restaurant zal plaats bieden aan 70 mensen. Het zal elke dag een dagschotel en een vegetarische schotel aanbieden en je zal er ook al la carte kunnen eten.

“Ik hoop dat we nog voor het einde van dit jaar kunnen opstarten,” zegt Kelly.

Tegen die tijd moet ze het negental mensen die in het restaurant zullen werken – drie in de keuken, drie in de zaal en drie in een roulement – opgeleid hebben, en moet ze ook zorgen voor leveranciers en HACCP-normen.

Verschillende culturen en achtergronden

Kelly heeft een achtergrond van 22 jaar in de horeca, onder meer in een ziekenhuis, en werkt al anderhalf jaar voor Ateljee. “Dit werk is toch heel anders,” zegt ze. “Je moet omgaan met mensen van verschillende culturen en met verschillende achtergronden, en hen opleiden in alle aspecten van de horeca. En ondertussen moet het eindproduct er ook staan. Je hebt veel geduld nodig. Maar dit project ligt me heel nauw aan het hart.”

Ateljee had vroeger een restaurant in en kringwinkel aan de Vlaamse Kaai in Gent. “In de Coronaperiode zijn we gaan nadenken: een restaurant in een winkel was niet echt ideaal. Net op dat moment zijn we met De Punt in contact gekomen,” vertelt Geert Deruyck.

Ateljee is met 450 medewerkers een van de grootste maatwerkbedrijven in Vlaanderen. De missie van het bedrijf is kwalitatieve werkgelegenheid te bieden voor mensen met verminderde kansen op de arbeidsmarkt.

Het bedrijf heeft al een rijke geschiedenis. De bakermat ligt in 1984, in Oikonde, een opvangtehuis voor dakloze mannen in de Zandpoortstraat in Gent. “We hebben toen snel de bedenking gemaakt: als we die mannen een dak boven het hoofd geven, kunnen we hen misschien ook iets laten doen,” vertelt Geert Deruyck. “Vandaar een winkeltje en een werkplaats, met al snel ook tien vrijwilligers.”

Ateljee kan gelden als een mooie en succesvolle business case voor sociale werkgelegenheid in een circulaire economie.

“Van in het begin werkten we dus rond het idee van sociale werkgelegenheid, gekoppeld aan het kringloopidee. Toen de overheid vanaf het begin van de jaren 1990 diverse vormen van sociale werkgelegenheid is beginnen subsidiëren, waren wij daar klaar voor.”

Ateljee is ondertussen uitgegroeid tot een gediversifieerd conglomeraat van werkgelegenheidsinitiatieven. Het bedrijf kan gelden als een mooie en succesvolle business case voor sociale werkgelegenheid in een circulaire economie, een domein waar De Punt zich nu net begint te focussen.

Het bedrijf telt onder meer een netwerk van negen Kringwinkels; een veilingwebsite voor kringloopspullen waartoe ondertussen ook andere Kringwinkels in Vlaanderen toetraden; de ruimte voor culturele en sociale ontmoeting Parnassus; Trans-fair, het totaalproject voor fietsen en elektrische fietsen, en de Digipunten.

“Die diversificatie past goed in onze missie,” zegt Geert Deruyck. “Met veel verschillende soorten projecten kunnen we uiteenlopende functies aanbieden zodat we mensen tot specifieke competenties kunnen opleiden, waardoor ze meer kansen maken op de arbeidsmarkt.”

gepubliceerd op 22 juni 2021
< terug naar nieuwsoverzicht