Sociale Innovatiefabriek zoekt Radicale Vernieuwers

De komende weken gaat Sociale Innovatiefabriek op zoek naar Radicale Vernieuwers, bedrijven en organisaties die op slimme manier bouwen aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen in onder meer energie, mobiliteit, circulaire economie, inclusie, zorg, armoede, voeding. De Punt, die zelf enkele oud-laureaten huisvest, zet zijn schouders mee onder het initiatief.

Sociale innovatie vertrekt vaak vanuit wicked problems, prangende en gemene problemen die door hun complexiteit of om andere redenen niet opgelost worden, noch door de reguliere markt, noch door de overheid.

Innovatieve sociaal ondernemers leggen zich echter niet neer bij die schijnbare onoplosbaarheid. Ze gaan de hardnekkigheid van het probleem even hardnekkig te lijf met de wapens van de vernieuwende ondernemer: visie, ideeën, creativiteit, samenwerking.

Waardecreatie is net zoals bij de reguliere ondernemer het doel. Maar de waarde die de sociaal ondernemer creëert, wordt gemeten in impact op het probleem dat zij of hij probeert op te lossen.

Net zoals reguliere innoverende ondernemers start een sociaal ondernemer meestal klein. De weg naar doorbraak en erkenning duurt meestal langer dan gedacht, en is bezaaid met onverwachte hindernissen. Innovatieve ideeën zijn immers bijna per definitie onconventioneel, onorthodox, soms zelfs excentriek, en worden daarom niet erkend of herkend door de mainstream.

Het “dal van desillusie” is een gekend en gevreesd fenomeen voor veel innovators.

Met Radicale Vernieuwers wil Sociale Innovatiefabriek helpen om dat dal te overbruggen. De actie gaat niet alleen op zoek naar ideeën die het verdienen om door te breken bij het grote publiek, maar zal de winnaars ook helpen hun oplossing mainstream te maken.

“Radicale Vernieuwers tonen in het klein wat morgen in het groot kan werken,” zegt Sarah Decombel die vanuit Sociale Innovatiefabriek de actie coördineert. “Met ons netwerk en de ervaring van “versneller van veelbelovende sociale innovaties”, zoals het in onze missie staat, zijn wij goed geplaatst om ideeën met impactpotentieel te ontdekken, en om de innovators erachter een podium te geven en te helpen op de weg naar doorbraak.”

Radicale Vernieuwers wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd. Laureaten van de vorige edities waren onder meer Rising You, dat mensen met een migratieachtergrond opleidt tot hoogtewerkers, en het Papillon Project, dat energiezuinige huishoudtoestellen verhuurt aan mensen die ze niet kunnen kopen.

De Punt natuurlijke partner

“Als groeiplatform voor ondernemers en met onze missie en ervaring in sociaal ondernemen is De Punt een natuurlijke partner voor Radicale Vernieuwers,” zegt bedrijfsadviseur Pieter Werrebrouck van De Punt.

“Wel wat laureaten hebben trouwens een achtergrond bij De Punt of zijn hier bewoner. Duo for a Job was laureaat in 2015. Pandschap en Wooncoop, beide Radicale Vernieuwers in de woonmarkt, vielen in 2019 in de prijzen.”

Vanaf donderdag 20 januari en tot 24 februari kunnen Radicale Vernieuwers zich inschrijven voor de wedstrijd. Fans kunnen ook Radicale Vernieuwers nomineren. Op 10 maart kiest de jury de tien winnaars. Op 31 maart worden de winnaars bekend gemaakt.

+++++++++++++++++++++++++++++

Meer informatie, inschrijven of nomineren voor Radicale Vernieuwers: radicalevernieuwers.be

gepubliceerd op 20 januari 2022
< terug naar nieuwsoverzicht