Wooncoop zet logische stap van co-housing naar co-working

Voor mede-oprichter Karel Lootens van wooncoop is de beslissing om te huren in de co-workingspace De Werkplek van De Punt een back to the roots. Als gewezen coördinator van het bedrijvencentrum van De Punt kent hij het huis van binnen en van buiten.

Karel was coördinator van het bedrijvencentrum van De Punt van 2010 tot 2017. “Ik heb in die periode de concrete bekommernissen van starters, sociaal ondernemers en coöperatieve ondernemers van binnenuit leren kennen, maar ook behoorlijk wat ervaring opgedaan in facilitair management en vastgoedbeheer.”

Dat pad leek niet meteen uitgestippeld toen hij zijn loopbaan begon. In 1996 richtte hij Jeugdwerknet op, dat pionierde in het online brengen van jeugdverenigingen. Van 2005 tot 2009 was hij partner in De Webfabriek, dat internetprojecten realiseerde voor non-profit en social profit organisaties.

“Maar de stenen en de bouw- en vastgoedmicrobe hebben er wel altijd al ingezeten, ook privé.” De laatste twee jaren bij De Punt, van 2015 tot 2017, volgde Karel het project van de nieuwbouw van heel nabij op.

Huren bij jezelf

Ondertussen broeide de kiem voor een gedurfd nieuw project. In het najaar van 2017, nadat de nieuwbouw van De Punt goed en wel was opgeleverd, richtte Karel samen met Lukas en Gerbrand wooncoop op.

“Wooncoop is een wooncoöperatie die een nieuwe manier van wonen voorstelt, een derde weg naast het klassieke dilemma huren of kopen. Wij kopen panden, renoveren ze en verhuren ze dan aan de medeëigenaars van de coöperatie. Elke bewoner is dus aandeelhouder van wooncoop en huurt dus eigenlijk bij zichzelf, met een korting op de woonkost in verhouding tot de inbreng.”

Karel Lootens

“Gerbrand, Lukas en ik geloven sterk in de sharing economie. In elk project dat we inrichten, zit een aspect van co-housing, waar bewoners gemeenschappelijke ruimte delen. Het is volgens ons een veel zinvollere manier om om te gaan met euro’s en ruimte.”

“We willen met ons project op een andere manier naar economie kijken. Wonen is niet enkel een verhandelbaar product, maar een basisrecht. Bewoners hebben huurrecht zolang ze medeëigenaar van wooncoop zijn, levenslang als ze dat willen. Wooncoop zal ook nooit op meerwaarde mikken. We verkopen in principe niet en zullen nooit aan speculatie doen.” wooncoop eikenberg brugge

Het cohousingproject Eikenberg in Brugge

Een stoel, een bureau, het efficiënte onthaal

Sinds de oprichting in 2017 realiseerde of startte Wooncoop al zes projecten, hoofdzakelijk in het Gentse, maar in september 2018 was er ook een eerste spadesteek in Brugge.

“We werken vraaggedreven en liggen niet wakker van een gevulde pijplijn. Een groot deel van onze tijd kruipt nu nog in missionariswerk. Ons concept is simpel, maar relatief nieuw voor veel mensen. We zijn nu stilaan onze actieradius aan het uitbreiden naar andere centrumsteden naast Gent en Brugge. We hebben tijd.”

“Met zes projecten hebben we eerlijk gezegd ook al de handen vol. Ondertussen zijn er ook al twee mensen bijgekomen in het kernteam.”

Wooncoop heeft voorlopig zelf nog geen vaste stek. Toen het team de nood begon te voelen om toch ergens een plek te hebben waar het wat omkadering had om productief te werken, moest Karel niet lang zoeken.

“Natuurlijk De Punt. Zeker met de vernieuwde Werkplek is dat ideaal voor ons. Als missionarissen van de deeleconomie ligt het ook voor de hand dat we in dit stadium voor een co-workingspace kiezen.”

“Wat kan ik zeggen over de co-workingspace van De Punt. Ik ben bevooroordeeld natuurlijk. Een stoel, een bureau, het efficiënte onthaal. Alles is kant en klaar. Dat geeft je de mogelijkheid om gefocust je eigen werk te doen, terwijl je toch in een omgeving van gelijkgezinden kan werken.”

gepubliceerd op 24 april 2019
< terug naar nieuwsoverzicht