Duo for a Job sluit missing link op arbeidsmarkt

Duo for a Job, de organisatie die jongeren met een migratieachtergrond aan betere jobkansen helpt via een coaching traject met 50-plussers, heeft sinds kort haar uitvalsbasis in Gent bij De Punt. “Blij dat we nog wat diversiteit binnenbrengen bij De Punt.”

Zoals veel knappe business-ideeën vertrekt Duo for a Job van een eenvoudige vaststelling: er is een missing link op de arbeidsmarkt tussen enerzijds jongeren met een migratieachtergrond die geen werk vinden en anderzijds 50-plussers wiens ervaring niet ten volle benut wordt.

Duo for a Job brengt hen samen. De organisatie koppelt een jongere aan een ervaren coach, die op vrijwillige basis werkt. Het duo ontmoet elkaar dan gedurende zes maanden minstens twee uur per week.

Duo for a Job werd opgericht in 2012 door twee Brusselaars, Matthieu le Grelle en Frédéric Simonart. Mathieu had er toen al ervaring opzitten bij onder meer Artsen Zonder Grenzen, het Rode Kruis en bij de Brusselse event-organisatie Les Jardins Suspendus. Frédéric werkt voordien zes jaar als Social Relation Officer op de HR-afdeling van Cofely Fabricom.

Sinds de start in 2012 in Brussel breidde de organisatie uit naar Antwerpen, Gent en Luik en groeide de groep mentoren aan tot 967 mensen. Zij coachten sindsdien iets meer dan 2,500 jongeren, van wie drie vierden na het traject van zes maanden werk vonden, of een stage, of naar een bijkomende opleiding begeleid werd. Negen op de tien coaches beslist voort te doen na een eerste coaching traject.

“Maar Duo for a Job doet meer dan jongeren aan werk helpen,” zegt Marion Cahen, die het Gents team leidt.

“Wij zijn een uniek intergenerationeel en intercultureel ontmoetingsplatform dat ook bijdraagt aan het wegwerken van vooroordelen.”

Slechtste leerling

“Uit studie na studie blijkt dat die vooroordelen in België bestaan en dat ze een deel van de oorzaak zijn van een ongelijke toegang tot de arbeidsmarkt voor jongeren met een migratieachtergrond. België blijft daar helaas de slechte leerling van de klas in Europa.”

“De positieve resultaten in de uitstroom van jongeren naar werk of opleiding zijn fantastisch. We houden die ook heel systematisch bij, met surveys zes, twaalf en achttien maanden na het einde van het coaching traject, die we ook bijhouden in een database Maar daar bovenop komen resultaten op het gebied van motivatie, jongeren die beter hun weg vinden in het leven, en drempelverlaging, ook aan de kant van de coaches. Die resultaten spelen op langere termijn, maar zijn natuurlijk moeilijker te meten.”

“Jongeren vinden ons via partners zoals de VDAB, organisaties uit het middenveld en mond-aan-mond reclame. De coaching is geen verplicht traject. Dat is belangrijk voor ons. Jongeren moeten naar ons komen uit overtuiging dat ze er zelf beter van zullen worden. Ze zijn vrij om het traject te blijven volgen of niet, en ze krijgen ook de vrijheid om na een eerste kennismaking, toch een andere mentor te vragen. Maar het is geen volledig vrijblijvend traject. We vragen het engagement om de wekelijkse sessie te blijven volgen met een positieve ingesteldheid.”

Marion komt zelf uit de microkredietsector, die financiering biedt aan mensen die geen toegang hebben tot de klassieke banksector.

“Dat idee van empowerment, van mensen te helpen zichzelf te helpen, vond ik terug bij Duo for a Job.”

“In de vijftien jaar dat ik in Gent woon, heb ik de stad veel diverser zien worden. Uit de contacten met jongeren met een migratieachtergrond weten we dat zij het hier moeilijk hebben om een job te vinden.”

Duo for a Job startte twee jaar geleden in een pand in het centrum van Gent. “Dat was heel centraal gelegen, maar we hadden tekort aan ontmoetingsruimten, en we willen onze duo’s niet verplicht bij de coach thuis of op café laten werken, omdat dat niet bevorderlijk is voor de vertrouwensrelatie.”

Diversiteit

“Via een van onze coaches leerde ik directeur Piet Lietaer van De Punt kennen. Oorspronkelijk had ik wat twijfels over de bereikbaarheid van Gentbrugge, maar na enkele weken hier merken we dat dat heel goed meevalt.”

“We houden ook van de dynamiek in het bedrijvencentrum, waar verschillende bedrijven en organisaties elkaar inspireren. En we zijn blij dat we nog wat meer diversiteit kunnen binnenbrengen bij De Punt.”
Sinds de start in Gent in het voorjaar van 2018 doorliepen al 132 duo’s het traject. “Dit jaar schakelen we nog een versnelling hoger en plannen we er 110.”

Interesse om coach te worden bij Duo for a Job: Registreer je voor een informatiesessie

gepubliceerd op 21 februari 2020
< terug naar nieuwsoverzicht