Gentse MISSen verleggen bakens voor sociaal ondernemerschap

Een jaar lang mogen tien Gentse sociale starters zich MISS noemen, Meest Inspirerende Sociale Starter. In een intensief begeleidingsproject kunnen ze hun idee verstevigen, hun verdienmodel op punt stellen en inspiratie opdoen bij elkaar en bij hun coaches. De MISS-verkiezing is een initiatief van De Startersfabriek, De Sociale InnovatieFabriek en De Punt. De verkiezing is het orgelpunt op een parcours met infosessies en workshop over sociaal ondernemerschap. De winnaars krijgen een eigen peter of meter, een pakket intensieve coaching, workshops waarin ze van elkaar leren en een tienbeurtenkaart voor de co-workingspace De Werkplek van De Punt.

And the winners are …

300 bomen: mos is de max

De ambitie van 300 bomen is om mos, dat nederigste groen, te herwaarderen. Want wat blijkt? Een mospaneel van een paar vierkante meter is voldoende om evenveel lucht te zuiveren en fijn stof op te slaan als 300 bomen. Mos leeft van stoffen uit de lucht en is niet grondgebonden; het zorgt voor een betere luchtkwaliteit doordat het actief fijn stof kan binden en verwerken. En zoals mosbestrijders maar al te goed weten: het heeft ook nauwelijks verzorging en geen meststof nodig. 300 bomen participeert in wetenschappelijke studies van de universiteiten van Gent en Antwerpen die deze bevindingen concreter gaan maken. Met de resultaten van die studies wil 300 bomen een project opzetten voor de ontwikkeling van low-cost mosmatten, die ze samen met maatwerkbedrijven Labeur en Pro Natura gaan plaatsen als moswanden of mosdaken, op plaatsen waar grondgebonden groen of klassieke groendaken geen optie zijn.

De Leiding – Robinetto: klaar als pompwater

De Belg drinkt 126 liter flessenwater per persoon per jaar. De Nederlander 24 liter en de Zweed slechts 10 liter. Die overconsumptie leidt tot een gigantische afvalberg en een grote CO2-productie door het vervoer van al dat gebotteld water. De Leiding cvba biedt met haar label Robinetto een alternatief voor horeca-uitbaters, organisatoren van evenementen en particulieren. Robinetto verkoopt en verhuurt installaties om kraantjeswater te serveren, op de juiste temperatuur, al dan niet met bubbels, en desgewenst met ambachtelijke siropen. Robinetto verkoopt of verhuurt niet alleen de installaties, maar biedt ook advies, van ideale serveertemperatuur tot de prijs die je als horeca-uitbater kan vragen voor een glas kraantjeswater.

Enchanté: Netwerk van hartelijke handelaars

Enchanté is een netwerk van ondertussen 61 Gentse handelaars die kleine diensten aanbieden aan mensen die daar nood aan hebben. Dat kan gaan van een glas water tot een kop koffie, van een knipbeurt bij de kapper tot wifi-toegang of simpelweg een plek om even uit te rusten of op te warmen zonder dat je iets hoeft te consumeren. De deelnemende handelszaken afficheren een Enchanté-logo op het raam en pictogrammen die tonen welke diensten de handelaar aanbiedt. Sommige handelaars bieden ook gratis uitgestelde drankjes of eten aan. Dat zijn consumpties die een sympathieke klant heeft betaald. De handelaar houdt deze extra consumptie bij tot wanneer iemand er gewoon naar vraagt. Gaan mensen daar niet van profiteren? Neen dus, zo blijkt.

Billie Cup: Weg met de wegwerpbeker

Met De Punt als logistieke uitvalsbasis lanceerden Vanessa Debruyne en Ineke Van Nieuwenhove hun herbruikbare beker met waarborg Billie Cup (foto Koen Keppens) op 2 mei in Gent en Antwerpen. Brussel en de rest van België volgen. De Punt heeft de primeur van eerste kantooromgeving in België die de Billie Cup invoert. Lees hier het verhaal van de opstart van Billie Cup..

Pad en Stoel: The Future is Fungi

Kunnen paddenstoelen de wereld redden? Zjef, Joachim en Bart van Pad en Stoel geloven van wel. Paddenstoelen zijn niet alleen extreem gezond. Ze zijn ook zeer geschikt om met professionele duurzame stadslandbouw voedsel te telen voor de bewoners van de stad, in de stad. Pad en Stoel levert vanuit de eigen kwekerij en in samenwerking met andere kwekers paddenstoelen rechtstreeks aan horeca en via afhaalpunten en een abonnementsformule aan particulieren. De coöperatieve vennootschap Pad en Stoel onderzoekt ook hoe paddenstoelenkwekers vanuit verschillende steden elkaar kunnen helpen om samen paddenstoelen in te zetten voor de gezondheid van mens en planeet.

Pop up shop: On The Move

Pop up shop: On The Move wil naast een winkel ook een ontmoetingsplek zijn. De shop verkoopt handgemaakte artikelen van ontwerpers uit de hele wereld en geeft zo een podium aan kleine zelfstandigen en creatieven.

Studio Ama: Labo voor ethische mode

Studio AMA is een labo en broedplek voor een alternatief model in de mode-industrie. De Studio wil de afstand tussen materiaal, product en klant zo kort mogelijk houden, onder meer door te produceren met afval van de lokale textielindustrie en door een maatwerkbedrijf in te schakelen voor de productie. Met workshops over herstel- en verstelwerk helpt Studio Ama mensen de levensduur van hun kledij te verlengen.

Timmerwerkt: timmeren aan kansen voor nieuwkomers

Timmerwerkt maakt meubels op maat met nieuwkomers. Het team van vier groeit en is op zoek naar investeerders die 50.000 euro bijeen willen brengen. Met de investering willen ze verhuizen van het landelijke Zottegem naar Gent, waar meer vluchtelingen wonen, en het machinepark uitbreiden.

Vol+Maakt: verbindt sociale met reguliere economie

Vol+Maakt produceert een designcollectie waarin elk stuk het resultaat is van een unieke samenwerking tussen een designer en een maatwerkbedrijf. Ervaren en bekende designers Cas Moor, Valerie Bervoet en Sep Verboom delen hun passie voor het maken met maatwerkbedrijven Compaan en Labeur. Elk stuk uit de collectie krijgt een voornaam, om het menselijke en sociale karakter te benadrukken. In de collectie 2018 begint elke naam met de letter A.

Wooncoop: Huren bij jezelf

Wooncoop is een wooncoöperatie waarbij de bewoners mede-eigenaar zijn, een huurprijs betalen aan zichzelf, en gebruik maken van gemeenschappelijke ruimten. De coöperatie wil op een nieuwe manier naar de woonmarkt kijken. Wonen is niet enkel een verhandelbaar product, maar een basisrecht. Bewoners hebben huurrecht zolang ze medeëigenaar van wooncoop zijn, levenslang als ze dat willen. Mede-initiatiefnemer Karel Lootens is een oude bekende van De Punt. Lees hier zijn verhaal.

gepubliceerd op 22 mei 2019
< terug naar nieuwsoverzicht