Billie Cup bindt strijd aan met wegwerpbekers

Met een even eenvoudig als uitgekiend systeem wil Billie Cup eerst Gent en Antwerpen en daarna de rest van België wegwerpbekervrij maken. De Punt is hun logistieke uitvalsbasis en meteen ook het eerste bedrijvencentrum dat de herbruikbare beker invoert.

Billie Cup is de voorbije maanden in sneltreinvaart uit de grond gestampt door Ineke Van Nieuwenhove en Vanessa Debruyne, twee doeners en activisten die onder meer al Plastic Attacks en Mei Plasticvrij op hun circulair palmares hebben.

Billie Cup is een herbruikbare beker met waarborg. Voor een waarborg van 1 euro kunnen klanten van take away zaken de beker kopen en inleveren in alle deelnemende zaken. De beker, die geschikt is voor warme en koude dranken, bestaat in 20, 30 en 40 centiliter en heeft een uniform bijpassend deksel.

Netwerksysteem

“De kracht van Billie Cup is het overkoepelende netwerksysteem,” legt Ineke Van Nieuwenhove uit. “De beker kan in elke zaak in elke stad gekocht én ingeleverd worden.”

“Het idee van herbruikbare bekers is natuurlijk niet nieuw. Festivals voeren het steeds vaker in; vorig jaar beperkten de Gentse Feesten de afvalberg met een systeem van bekers met waarborg. Het nieuwe zit hem in de vertaling van het concept van festivals en events naar de volledige take-away sector, die behoorlijk aan het groeien is.”

“Een artikel in een Vlaams magazine bracht ons op het spoor van Recup, een Duitse organisatie die de herbruikbare beker met waarborg al introduceerde in 2000 zaken in Duitsland en die ondertussen gegroeid is tot 22 mensen. We zijn met hen gaan babbelen. Ze waren heel open met informatie en tips over de opstart van het systeem en stemden erin toe om onze bekers ook te produceren.”

Ineke Van Nieuwenhove en Vanessa Debruyne

Billie Cup herbruikbare koffiebeker

Herbruikbare beker

Foto’s Koen Keppens

“De contacten met Recup hebben ons heel veel tijd bespaard. We kunnen nu de deelnemende take-away zaken garanderen dat de bekers vaatwasbestendig zijn, perfect stapelbaar, voedselveilig en smaakneutraal, onbreekbaar en natuurlijk 100 procent recycleerbaar. En Made in Germany, dat helpt ook.”

“We zijn eigenlijk pas echt gestart begin dit jaar, met de ambitieuze bedoeling om in mei, onze Mei Plasticvrij maand, te lanceren. Maar we wilden wel de kracht van het netwerkidee tonen, dus hebben we hard gewerkt om bij de start al meteen verschillende deelnemende zaken te hebben. Op onze lanceringspersconferentie op 2 mei, simultaan in Gent en Antwerpen, konden we uitpakken met 37 locaties, vooral in Gent (20) en Antwerpen (10), waaronder het Agora Caffee van de Universiteit Antwerpen. Er sprong ook al één keten op de kar: Foodmaker, meteen met alle vestigingen. Boven onze verwachtingen.”

Vlaanderen Circulair

Ineke en Vanessa voegden aan Billie Cup een snuif slimme city marketing toe, waardoor ze ook op de steun van de steden konden rekenen. Op limited edition bekers in Gent prijkt de skyline van de drie Gentse torens; op die in Antwerpen een skyline met het MAS en Brabo.

“In de opstartperiode hebben we ook drie grote meevallers gehad: subsidies van Vlaanderen Circulair, onze verkiezing tot een van de tien MISSen (Meest Inspirerende Sociale Starter) en De Punt, die ons een plek bood waar we meteen aan de slag konden.”

Vlaanderen Circulair is een knooppunt en partnerschap van overheden, bedrijven, middenveld en kenniswereld die samen doeners in de circulaire economie willen ondersteunen. Wij zijn een van de 53 circulaire-economieprojecten die steun hebben gekregen van de Vlaamse overheid.”

“De MISS-verkiezing is een jaarlijkse verkiezing georganiseerd door De Startersfabriek, de Sociale InnovatieFabriek en De Punt, waarbij de tien winnaars een jaar lang in de kijker staan en kunnen rekenen op een coach en deelnemen aan workshops waar ze leren van elkaar.”

Herbruikbare beker

circulaire economie gent

herbruikbare koffiebeker

Een loods bij De Punt

“De derde meevaller was op logistiek vlak. We hadden een plek nodig van waaruit we onze uitrol konden organiseren, met onder meer een opslagruimte voor de Billie Cups. De Punt heeft ons daar snel kunnen helpen met een loods.”

“Fingers crossed, maar onze opstart is dus boven onze verwachtingen succesvol verlopen. Meer dan dertig zaken voor iets dat nog niet bestaat! We hebben gemikt op een selecte kring van early adopters die snel konden beslissen. Nu komt het erop aan die kring uit te breiden.”

“We werken voort op kleinere zaken die snel kunnen beslissen, maar de volgende stap zijn de grotere ketens. We hebben al een keten, Foodmaker. Dat is een relatief kleine keten die nog snel kan beslissen en die ons ook kan introduceren in andere steden. Bij de grotere ketens en organisaties is het goede nieuws dat er interesse is en dat de eerste reacties positief zijn. Maar daar loopt het beslissingsproces natuurlijk trager.”

Een doel voor het einde van dit jaar? “Goh, het is moeilijk om prognoses te maken. We gaan stap voor stap te werk. Als we tegen einde dit jaar 150 zaken zouden hebben, zouden we heel gelukkig zijn.”
“In het najaar gaan we Brussel bewerken. Daar zitten heel veel take-aways en zowat elke pendelaar zit in ons doelpubliek. Naast take-away zaken kijken we ook naar bedrijven en grote organisaties zoals de Vlaamse overheid. Het voordeel voor bedrijven en organisaties zit hem in het imago naar de werknemers, maar er is ook een kostenargument: herbruikbare bekers zorgen voor minder rondslinger en minder opruimkosten.”

Snelle beslissers

“Met De Punt hebben we alvast een eerste bedrijfsomgeving als Billie’s Best Friends Forever. Op het event “Circulair en Sociaal, het Nieuwe Normaal” van De Punt lag er op het einde van de dag een hoop wegwerpbekers. Dat kon natuurlijk niet. Enkele dagen later was het beklonken dat Billie Cup in De Punt geïntroduceerd werd. Snelle beslissers, weet je.”

“De Punt is voor ons niet enkel het magazijn dat we daar huren, maar ook een omgeving waar we ons thuis voelen. Het is een logische plek voor ons. Als ik hier door de gangen en de patio loop, dan voel ik: Hier passen wij wel bij.”

gepubliceerd op 22 mei 2019
< terug naar nieuwsoverzicht