Bereikbaarheid en mooie omgeving worden belangrijke troeven voor het Nieuwe Werken

Hoe zwaar laten ondernemers en werknemers de bereikbaarheid en de omgeving doorwegen in de beslissing waar ze hun onderneming vestigen of waar ze al dan niet gaan werken? Meer en meer, zo blijkt uit onderzoek.

Als je nagaat hoeveel tijd we besteden aan woon-werk verplaatsingen en in de werkomgeving zelf, zou je inderdaad verwachten dat bereikbaarheid en werkomgeving hoog scoren. Toch blijven loon en voordelen en werkzekerheid nog altijd de belangrijkste criteria, zo blijkt onder meer uit onderzoek van HR-dienstverlener Randstad.

Uit hetzelfde onderzoek, dat Randstad jaarlijks doet, blijkt echter ook dat bereikbaarheid jaar na jaar aan belang groeit, vooral in de beslissing om op een werkplaats te blijven. Bereikbaarheid is volgens het meest recente onderzoek van Randstad het zevende belangrijkste criteria om voor een werkgever te kiezen, maar wordt het vierde belangrijkste om bij een werkgever te blijven.

Ander onderzoek toont aan dat vooral millennials hun prioriteiten aan het herschikken zijn bij de keuze van een werkplaats. Voor hen worden criteria als bereikbaarheid en prettige werkomgeving stilaan belangrijker dan of even belangrijk als de traditionele criteria loon en werkzekerheid.

Enter telewerk

Uit onderzoek van Vias institute en de FOD Mobiliteit en Vervoer blijkt dat 22 procent van de Belgen al regelmatig aan telewerk doet. Vooral mensen die langer dan een half uur moeten rijden naar hun werkplek zijn meer geneigd om te telewerken.

Voorlopig doen nog 9 op de 10 werknemers die telewerken dat thuis. Alle andere vormen van telewerk zoals werken in een satellietkantoor of co-workingspace zijn nog niet volledig ingeburgerd.

Maar Hans Abbeloos van Bar d’Office, een netwerk van gelijkgestemde coworking locaties, coworkers, geeft aan dat co-working op flexplekken in de lift zit en een reeks voordelen biedt tegenover thuiswerken.

“Co-worken bereikt ook nieuwe groepen, naast de first movers zoals zelfstandigen en starters,” zegt Abbeloos in een recente reportage op Kanaal-Z, opgenomen op locatie bij De Punt. “Voor mensen in sales bijvoorbeeld, is het vaak belangrijker dat ze dicht bij de klant zitten dan dat ze op het hoofdkwartier zijn.”

Als bereikbaarheid en een aangename werkomgeving belangrijker worden, dan heeft De Punt sterke troeven in handen. Vindt bijvoorbeeld Leen Anthuenis, die met haar team van HRmagazine een tijdelijk onderkomen vond in de co-working ruimte van De Punt, toen verbouwingswerken in hun vast kantoor langer dan gepland aansleepten. “Na enkele weken ben ik al helemaal fan van de bereikbaarheid en de leuke omgeving van Gentbrugge.”

Het bedrijvencentrum ligt, niet onbelangrijk, net buiten de zogenaamde “groene sector” van het circulatieplan, de sector Portus Ganda, die in het oosten wordt afgezoomd door de R40 en de spoorweg, met Gent Dampoort als belangrijkste station. De verplaatsing naar de Korenmarkt, in het centrum van Gent, duurt met de fiets afgemeten op chrono twaalf minuten. Met de auto duurt dit traject zeker twintig minuten, nog zonder parkeertijd.

Station Gentbrugge

Met tram of bus (naar keuze lijn 3, 22, 21, 34, 35 of 36) duurt de verplaatsing naar het centrum van Gent, inclusief wandelen, ook hooguit twintig minuten.

Voor wie met de auto van buiten Gent komt, ligt De Punt op een kleine kilometer van afrit 10 Gentbrugge op de E17. Net zo slim is de trein te nemen naar Gent-Dampoort en daar op een Blue Bike te springen: 2.5 km of 8 minuten tot aan De Punt. Nog dichter is het station Gentbrugge: afgestapt 800 meter, of 10 minuten wandelen tot aan De Punt.

De Punt scoort niet alleen op bereikbaarheid, maar ligt ook in een aangename en groene omgeving. Onder meer de Gentbrugse Meersen en de fiets- en wandelpaden langs de Schelde zijn ideale decors voor lunchpauzewandelingen of, waarom niet, wandelvergaderingen.

Op vijf minuten stappen ligt de pittoreske zeesluis, die de scheiding vormt tussen de Zeeschelde en de Schelde, en die de stad beschermt tegen overstromingen. Aan de oostkant van de sluis zie je eb en vloed, aan de westkant niet.

RouteYou, een specialist in recreatieve navigatie die partner en klant is van De Punt, maakte samen met De Punt een bereikbaarheidskaart waarop niet alleen veertien verschillende routes naar De Punt staan uitgestippeld, maar waarmee de iets minder gehaaste bezoeker of klant ook op creatieve wijze de ruime buurt van De Punt kan verkennen.

Meer info over de bereikbaarheid van De Punt:

gepubliceerd op 15 oktober 2019
< terug naar nieuwsoverzicht