Yannick en Ralph nemen Roof Food over

Agro- en biotechnologen en groene vingers Yannick Van Steenbrugghe en Ralph Dierick nemen Roof Food over van oprichtster Sabien Windels.

De overname wordt einde deze maand administratief en financieel afgerond. Maar Yannick en Ralph besteden al enkele weken al hun vrije tijd op het dak van De Punt. “We wilden het begin van het groeiseizoen niet missen.”

Roof Food is een moestuin van 500 vierkante meter op het dak van de nieuwbouw van De Punt. In september vorig jaar postte oprichtster Sabien Windels een korte mededeling op de startpagina van de website:

Na zeven jaren vol mooie avonturen hebben we beslist om Roof Food stop te zetten en de daktuin over te laten. We zijn momenteel volop in gesprek met verschillende kandidaten. Binnenkort brengen we je meer nieuws over het nieuwe leven op de daktuin. Intussentijd is Roof Food gesloten en het dak niet toegankelijk voor rondleidingen.”

Elders op de website schreef ze een iets langere en persoonlijke afscheidsbrief.

Wie Sabien al een tijdje volgde, had al tekens aan de wand gezien. In 2018 ging ze, na enkele crashes, op sabbatical om na te denken over wat ze met het merk Roof Food nog kon doen. In 2020 schreef ze een heel persoonlijke en open getuigenis onder de titel “Ondernemen is niet altijd rozengeur en maneschijn”. Een jaar later hakte ze dus de knoop door.

Handen in de grond

“We hadden een Facebookpost gezien dat Roof Food over te nemen was. Sabien heeft dan voor de kandidaat-overnemers rondleidingen georganiseerd, technische uitleg over de tuin gegeven, en duidelijk gemaakt wat er in de overname zou zitten,” vertelt Yannick.

“Ze peilde ook heel grondig naar onze motivatie,” vult Ralph aan. “Het duurzame is voor haar echt de kern van Roof Food, en dat wil ze niet verloren laten gaan.”

Nadat een andere kandidaat afgehaakt had, kregen Yannick en Ralph in februari te horen dat het voor hen was. Sindsdien konden ze zich ook beginnen voorbereiden op het nieuwe seizoen.

“We hadden de nood en de passie om zoiets te doen,” zegt Yannick. Ralph en Yannick zijn beide afgestudeerd in groenmanagement aan de opleiding Agro- en Biotechnologie aan Hogent. “Maar we zitten beide in een job waar we niet met onze handen in de grond konden wroeten. Ralph is fietsenmaker; ikzelf doe Field Marketing bij Racktime.”

Is de overname een sprong voor jullie?

“Ja en neen,” zegt Ralph. “Dankzij onder meer stages op school hebben we al wel wat praktische ervaring met werken in het groen. We hebben beiden ook ervaring op bioboerderijen.”

“Maar het ondernemerschap betekent wel voor een stuk een sprong. We ervaren dat al bij het opmaken en voortdurend verfijnen van ons ondernemingsplan. Dat kan soms afschrikwekkend zijn.”

“Gelukkig krijgen we veel hulp van mensen rondom ons. Onder meer Dany Neudt, de vroegere directeur van De Punt, en Piet Lietaer, de huidige directeur, staan ons daarin bij.”

“Op dit ogenblik hebben we beide nog een vier vijfde job. We hopen dat uit te faseren en ooit full time hier te werken.”

Catering

“Het inkomstenmodel van Roof Food, zo leerden we van Sabien, is voor een groot stuk gebaseerd op events zoals de rondleidingen en de ondertussen befaamde dakdiners,” zegt Yannick. “Maar onze passie en talenten liggen in het moestuinieren, niet in het organiseren van events. Het eerste jaar gaan we focussen op de moestuin – wat werkt, wat werkt niet – en organiseren we wellicht enkele kleinschalige zomerbarconcepten en workshops.”

“Daarna bekijken we hoe we het exact gaan doen. Liefst zouden wij focussen op de kweek en het cateringgebeuren uit handen geven, bijvoorbeeld door samenwerking met Gentse restaurateurs.”

Op de dag van het interview was het net wat warmer aan het worden, na een kille periode. “De tomaten zullen blij zijn met het warmere weer. Ja, het is droog en er komen misschien nog droge periodes. Maar we hebben hier geen hectaren. En voorlopig zit er genoeg regenwater in de tanks.”

gepubliceerd op 22 juni 2022
< terug naar nieuwsoverzicht