Provincie Oost-Vlaanderen koppelt maatwerkbedrijven met reguliere ondernemingen

Met een subsidie tot 25.000 euro moedigt provincie Oost-Vlaanderen maatwerkbedrijven en reguliere bedrijven aan om samen innovatieve ideeën in de praktijk te brengen.

Sinds de lancering van deze subsidielijn in 2016 ondersteunde de provincie al een vijftigtal projecten. “Door bruggen te bouwen tussen de 28 maatwerkbedrijven in de provincie en haar reguliere ondernemingen willen we aan beide kanten innovatie en professionalisering aanmoedigen,” zegt beleidsmedewerker economie en sociaal ondernemerschap Petra Van Poucke.

“De investeringen die we met de subsidies financieren, kunnen bijvoorbeeld leiden tot productieprocessen waarin moeilijk werk voor de werknemers van maatwerkbedrijven vereenvoudigd wordt, of waarin ze net nieuwe handelingen aanleren.”

“Voor reguliere bedrijven opent samenwerking met maatwerkbedrijven mogelijkheden om complex of repetitief handjeswerk dat ze moeilijk kunnen automatiseren, toch te laten uitvoeren.”

“Maatwerkbedrijven blijven dan weer scherp door samen met reguliere bedrijven te zoeken naar producten of diensten die commercieel potentieel hebben.”

Twee goedgekeurde projecten uit voorgaande lichtingen tonen duidelijk de win-win.

Maaat + Slimbox

Het Aalsterse maatwerkbedrijf Maaat en de producent van verpakkingsmachines Fit Things ontwikkelden samen een installatie van de Slimbox bij Maaat.

Met de Slimbox kan Maaat in zijn verpakkingsafdeling kartonnen verpakkingen op maat maken. In plaats van te wachten tot de klant van de assemblage-afdeling zijn eigen verpakking aanlevert, produceert Maaat de verpakking nu zelf, zodat geen voorraad van verpakkingen moet worden aangehouden en het eindproduct sneller kan worden verzonden.

Door de verpakking per product op maat te maken, wordt er minder lucht verzonden en minder karton en opvulmateriaal verbruikt, of kan de klant kiezen voor creatievere verpakkingen.

Werknemers van Maaat leren werken met een nieuwe machine. Maaat kan zijn klanten gepersonaliseerde diensten en snellere behandeling aanbieden.  Fit Things krijgt via de bestaande klanten van Maaat toegang tot nieuwe markten voor de Slimbox.

Win-win. En door de besparing op verpakkingsmateriaal en vervoerskosten wordt er een derde, ecologische win aan toegevoegd.

De Kemphaan + CWS Workwear

Die derde, ecologische win is ook sterk aanwezig in de samenwerking tussen maatwerkbedrijf De Kemphaan uit Hamme en CWS Workwear, een producent van werkkledij.

In dit project ontwierpen de twee bedrijven een productielijn waarin werknemers van De Kemphaan gebruikte werkkledij sorteren, er materialen zoals ritsen uit verwijderen, versnijden en ontrafelen, of effilocheren, tot nieuwe draden.

Die kan CWS Workwear dan gebruiken om er circulaire t-shirts van te maken.

Het is een complex proces, dat secuur handjeswerk vergt, met nieuwe werktuigen. Door het hele proces zorgvuldig op te zetten en uit te testen, kregen de partners ook een precies inzicht in de kostencalculatie. Daardoor kan De Kemphaan nu denken aan gelijkaardige processen, zoals het upcyclen van tenten tot paskamergordijnen of de creatie van reiszakjes en recycletonnen.

“De provincie keurt per jaar gemiddeld 6 a 7 projecten goed”, zegt Petra Van Poucke. “Als er meer projectaanvragen zijn dan het beschikbaar budget, houdt de Deputatie rekening met de rangschikking van de projecten die de adviescommissie bepaalde.”

Hier is het persbericht over de winnaars van vorig jaar. Dit zijn de laureaten van het jaar daarvoor.

Fan

Bedrijfsadviseur Pieter Werrebrouck van De Punt is fan van de jaarlijkse subsidieronde van de provincie.
“De sociaal-circulaire hubs van Oost-Vlaanderen, waarin De Punt een actieve rol speelt, verwijzen graag door naar de subsidie.”

“In de circulaire transitie blijven manuele taken zoals sorteren, reinigen, herstellen, … meer dan noodzakelijk, wat dan weer kansen schept voor maatwerkbedrijven. Maar circulair innoveren en experimenteren is ook heel uitdagend, waardoor reguliere bedrijven het vaak voor zich uitschuiven.”

“Deze subsidie kan bedrijven een duwtje in de rug geven om er toch werk van te maken en er van in het begin maatwerkbedrijven bij te betrekken. We zien het aantal goedgekeurde projecten met een circulaire insteek ook jaar na jaar toenemen, wat aangeeft dat de aandacht hiervoor toeneemt. En indien een project succesvol is, krijgen we maatschappelijk een win-win-win: economische, sociale en ecologische winst.”

Praktisch

gepubliceerd op 9 juli 2024
< terug naar nieuwsoverzicht
Door bruggen te bouwen tussen de 28 maatwerkbedrijven in de provincie en haar reguliere ondernemingen willen we aan beide kanten innovatie en professionalisering aanmoedigen.
Petra Van Poucke, beleidsmedewerker economie en sociaal ondernemerschap provincie Oost-Vlaanderen