Prophetic Economy bouwt netwerk van sociaal ondernemers en change makers

Na een congres en event in Rome vorig jaar houdt de jonge beweging Prophetic Economy op 12 oktober een inspiratie- en netwerkevent in Brussel. In de aanloop naar het event organiseert Prophetic Economy een videowedstrijd voor sociaal ondernemers en change makers.

Prophetic Economy wil individuen, bedrijven en organisaties die op een ondernemende, innovatieve en vaak kleinschalige manier vechten tegen sociale onrechtvaardigheid en de roofbouw op de planeet, zichtbaarheid geven en met elkaar verbinden. De achterliggende idee is eenvoudig: samen kunnen we meer.

De initiatiefnemers van de beweging zijn onder meer het Economy of Communion Project, dat wereldwijd principes van een gemeenschaps- en wederkerige economie in de praktijk brengt, en dat deel uitmaakt van de christelijke geïnspireerde Focolare beweging, en ATD Vierde Wereld, een internationale mensenrechtenbeweging die opkomt voor een samenleving zonder armoede en uitsluiting.

In België scharen onder meer ook De Punt, de KULeuven, de UCLouvain en de VZW Domus Mundi, een organisatie die projecten doet om de woonkwaliteit van kwetsbare groepen te verbeteren, zich achter het initiatief.

Voorzitter Alexis Versele van Domus Mundi, die het Prophetic Economy event en de wedstrijd in België coördineert, was er vorig jaar in Rome ook bij, samen met een groep studenten van het postgraduaat innoverend ondernemen voor ingenieurs van de KULeuven.

“Voor de studenten was het in hun studiegebied innoverend ondernemen interessant om te ontdekken hoe je via marktmechanismen en ondernemerschap maar zonder exclusieve focus op winst, sociale impact kan genereren. In Rome geraakten we zodanig geïnspireerd dat we meteen het plan hebben opgevat om een Belgisch chapter van Prophetic Economy op te zetten.”

Het event op 12 oktober in Brussel wordt ingeleid door de Italiaanse economist Luigino Bruni, de internationaal coördinator van het Economy of Communion Project, die ook de bezieler was van het congres in Rome. Andere key note sprekers zijn onder meer sociaal ondernemer Nico Daenens, professor Marieke Huysentruyt, medeoprichter van het adviesbureau voor sociale bedrijfsinnovatie i-propeller, en professor Idès Nicaise, onderzoeksleider aan het onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving.

“Maar het accent van het event moet vooral liggen op de praktijkvoorbeelden die jonge ondernemers brengen en op de workshops,” zegt Alexis Versele.

De praktijkvoorbeelden van ondernemers en change makers krijgen vorm in een wedstrijd waarin particulieren of organisaties in een korte video van 2 a 3 minuten tonen hoe ze bijdragen aan een profetische economie en een inclusieve, duurzame samenleving.

Op 12 oktober krijgen drie winnaars van de Prophetic Economy Award 2019 een prijs van respectievelijk €3000, €2000 en €1000.

Video’s en wedstrijdformulieren kunnen worden ingezonden tot 23 september.

Inschrijven voor het congres op 12 oktober kan op propheticeconomybelgium.org
Info: info@propheticeconomybelgium.org

gepubliceerd op 24 augustus 2019
< terug naar nieuwsoverzicht