Mr. Manchette zet geloof in samenwerking kracht bij door omvorming in coöperatie

Mr. Manchette vormde zich einde november om van een eenmanszaak naar een coöperatieve vennootschap. De producent van eerlijke, ecologische en stijlvolle mannenhemden wil daarmee zijn oorspronkelijke missie en geloof in samenwerking kracht bijzetten.

“Iedereen in de mode-industrie is een schakel in een ketting,” legt oprichtster An Boone uit. “Met de omvorming tot coöperatieve vennootschap wil ik een signaal geven en de hele sector betrekken bij de verduurzaming van het modelandschap.”

An is een alumnus van het Bootcamp Sociaal Ondernemerschap van De Punt. Het was daar dat ze voor het eerst hoorde over de voordelen van een coöperatieve vennootschap.

“Ik wist meteen: dat is wat ik wil. Ik geloof in de kracht van samenwerking om maatschappelijk het verschil te kunnen maken en het principe van één mens, één stem vind ik bijzonder waardevol. Voor mij zijn coöperatieven daarvoor gemaakt.”

“Wij meten ons succes af aan onze merkbekendheid en aan het aantal hemden dat we verkopen, natuurlijk, maar ook aan onze maatschappelijke impact. Ik geloof sterk dat we die impact kunnen vergroten met een coöperatieve samenwerkingsvorm.”

Portobello

Mr. Manchette wil met de coöperatieve vennootschap professionele klanten en leveranciers aantrekken als vennoot en investeerder, maar ook particulieren en investeerders die op zoek zijn naar maatschappelijke impact.

“Naast particulieren is er ook al één professionele klant ingestapt, de winkel Portobello uit Leuven. Die hebben een traditie van meer dan 35 jaar in de mode en zij willen graag mee aan de kar trekken om eerlijk en ecologische mode breder te verspreiden. Daarnaast zijn er ook leveranciers en mode- en textielspecialisten die geïnteresseerd zijn.”

“Particulieren kunnen nog tot einde dit jaar instappen met een belastingvoordeel tot 45 procent op het investeringsbedrag, onder de regeling van de taxshelter.”

“Of ik daarmee mijn kindje niet loslaat? Ja, dat vraagt iedereen, maar het is altijd de bedoeling geweest om van Mr. Manchette meer te maken dan een eenmanszaak. De tijd is ook rijp om beslissingen niet meer alleen te nemen of met enkel mijn echtgenoot als klankbord.”

“Door de instap van mede-oprichter Koenraad Depauw (foto, oprichter van Strategies en Leaders) en een financiële expert komt er sowieso al veel strategische en financiële expertise in de Bestuursraad.”

“We willen in de raad van bestuur en in de adviesraad van Mr. Manchette ook een ruime waaier aan andere disciplines vertegenwoordigd zien. Zo hebben Wouter Noterman, CEO van Novavo NV (Oost-Vlaamse broekenspecialist van onder andere Atelier Noterman en Stef), en Lyn Verelst (CEO van Solid International, een NGO die in Peru, Kenia en Indië werkt met mensen in mandenvlechten en brei- en weefateliers) al toegezegd.”

“En zopas heeft ook Vicky Praet, zaakvoerder van Komagnon, toegezegd om in de Bestuursraad te zetelen. Komagnon is gespecialiseerd in strategische communicatie, marketing en sales. Vicky is echt een geboren salesvrouw. Ze is als het ware in een winkel geboren en verkoopt al heel haar leven.”

Tagua noot

Ook al is Mr. Manchette al het meest duurzame Belgische hemdenmerk in de retail, An blijft verder streven naar nog duurzamere hemden.

“Onze hemden hebben nu corozo-knopen. Die zijn gemaakt van de tagua-noot, die ook wel vegetarisch ivoor wordt genoemd. Onze labels zijn van biokatoen en worden in Nederland geproduceerd. Het drukwerk op de hangtags wordt geproduceerd bij Vlaamse maatwerkbedrijven en ook ons beursrek werd via een sociaal project gemaakt.”

“Om de keten zo kort mogelijk te houden, produceren we niet enkel in Portugal, maar ook onze stoffen halen we nu bij de meest toonaangevende stoffenfabrikant in Portugal.”

Interesse om als particulier te investeren in de coöperatieve vennootschap van Mr. Manchette? Tot einde dit jaar kan dat nog met een belastingvoordeel tot 45 procent van het geïnvesteerde bedrag voor maximum € 5000.

Meer info op deze pagina, of contacteer info@mrmanchette.be

gepubliceerd op 18 december 2019
< terug naar nieuwsoverzicht