Marlinks monitort achilleshiel van windmolenparken

Marlinks, een nieuwe bewoner van De Punt, is een van die high-techbedrijven waarvan het onmiddellijk duidelijk is wàt ze doen, en dat het zinvol is, maar waar de leek moeite heeft om zijn hoofd te krijgen rond hoe ze het juist doen.

Het gaat over windmolenparken op zee (foto headerbeeld ©mennomulder.com) en hoe je ervoor zorgt dat die blijven draaien.

Als er iets fout loopt met de windmolen zelf, zo denkt de leek, valt dat nog wel op te lossen. Je stuurt een schip, technici klauteren in de molen, en repareren wat er te repareren valt.

Maar de windmolen zelf is maar een onderdeel van het systeem. Van de molen lopen onderzeese kabels naar land. Die zitten dus onder de zee en onder de zeebedding. Wat als daar iets fout loopt? Binnenkort zijn tienduizenden gezinnen en bedrijven afhankelijk van de stroom die door die kabels loopt.

“De onderzeese kabels zijn inderdaad het meest kwetsbare onderdeel van de ketting,” zegt mede-oprichter en CEO van Marlinks Roel Vanthillo. “Ze zijn wat wij een single point of failure noemen: een schakel in de ketting die heel de ketting platlegt als hij breekt.”

“Je kan met een schip over de locatie van de kabels varen, en met gesofisticeerde peilingen proberen te zien wat er fout is. Maar dat is een dure en niet echt precieze manier om aan onderhoud te doen.”

Marlinks werkte een technologie uit op basis van de monitoring van de glasvezel in de kabel.

“Glasvezel is bij het grote publiek gekend als communicatiedrager van internet in de woonkamer. Maar als je glasvezel bekijkt als een rij van duizenden visuele sensoren, die elk informatie kunnen geven over de temperatuur in de kabel, kan je met software live en vanop afstand de toestand van de kabel monitoren,” verduidelijkt Roel.

Onder ingenieurs en technici wordt dat dan: “Realtime bruikbare inzichten en beslissingsondersteuning door continue optische monitoring, waardoor een proactieve O&M-aanpak mogelijk is.” Waarbij O&M staat voor operations & maintenance, de continue werking en het onderhoud.

Of: “We modelleren sedimentgedrag en zeebodemmobiliteit.” De leek begrijpt wel: die zeebodem waaronder die kabels liggen, beweegt natuurlijk voortdurend. Liggen onze kabels daar wel veilig?

Roel Vanthillo startte Marlinks in 2017 samen met twee mede-oprichters als een joint venture tussen Fluves, een specialist in monitoring van water- en energiestromen, en Parkwind, de windmolendochter van de groep Colruyt.

Internet of Things

Zowel moeder Fluves als Marlinks zelf zijn actief in het Internet of Things (IoT). Die trendy en groeiende sector haalt informatie uit sensoren in apparaten, systemen en onderdelen van systemen die via internet verbonden zijn met een kennissysteem. IoT maakt niet alleen smart homes mogelijk, maar ook de monitoring en zelfs het onderhoud van systemen en apparaten op afstand, waar je vroeger ter plaatse moest gaan.

De start-up Marlinks telt ondertussen zes mensen; een zevende is op komst. De Belgische markt was meer dan een goed testmarkt, gezien de geavanceerde positie in windmolenparken op zee. “België is inderdaad een voortrekker in offshore windparken,” zegt Roel. “België is internationaal nummer vier of vijf qua geïnstalleerd vermogen. Als je rekent per vierkante meter zee, of per capita, zouden we wel eens nummer een kunnen zijn.”

“Heel de productieketen van installatie van offshore windparken is hier aanwezig, van technologie-ontwikkelaars tot bouwbedrijven en maritieme specialisten zoals Deme en De Nul. De enige schakel die we niet hebben, zijn producenten van turbines.” “Dat opent ook deuren in het buitenland. Na onze start in België zitten we ondertussen ook in de UK. Prospectie naar onder meer Taiwan is aan de gang.”

“Onze specialiteit is een heel kleine niche, maar die is wel wereldwijd. En dat is ook onze focus. Bij de start waren we redelijk uniek. Nu hebben we concurrenten, maar dat toont dat er wel degelijk een markt is.”

Marlinks startte destijds in “de 106”, het gebouw in de Kerkstraat tegenover De Punt, waar nu nog steeds moedermaatschappij Fluves is gevestigd. In november vorig jaar verhuisde Marlinks naar De Punt, in een kantoor op de vierde verdieping. Fluves huurt bij De Punt ook een magazijn.

“We wilden in het Gentse blijven,” zegt Roel. “De Punt is goed gelegen en uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, wat voor ons een belangrijk punt is. Wat ons daarnaast aantrok, waren de flexibiliteit en de groeimogelijkheden van de huurformules en de aanvullende communitydiensten zoals het onthaal en het restaurant.”

++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Op zoek naar ruimte om te groeien? Bekijk het aanbod van De Punt voor flexibele kantooroplossingen en contacteer ons op 09 272 79 00 of via bedrijvencentrum@depunt.be

gepubliceerd op 20 januari 2022
< terug naar nieuwsoverzicht