Editie 2017-2018 van Kick-Off Sociaal Ondernemen, basisvorming in sociaal ondernemerschap, werd afgesloten met zeer positieve evaluaties van de deelnemers. Initiatiefnemers De Punt, Sociale InnovatieFabriek en opdrachtgever Syntra Vlaanderen organiseren dus een tweede editie in 2018-2020. Kick-Off Sociaal Ondernemen wil een breed publiek laagdrempelig laten kennismaken met sociaal ondernemen.
De deelnemers volgen vijf weken na elkaar een volledige dag workshops en praktijkgetuigenissen. Tussendoor zijn er klankbordmomenten. Kandidaat-sociale ondernemers komen met een pril idee en verlaten de workshopreeks met een uitgewerkt en afgetoetst concept. Althans, dat blijkt toch uit getuigenissen,
Het initiatief toerde in 2017 en 2018 twee keer door Vlaanderen. Kick-Off Sociaal Ondernemen deed vier grote steden aan verspreid over vier Vlaamse provincies. De deelnemers zakten af naar Antwerpen, Brussel, Gent of Kortrijk en maakten kennis met sociaal ondernemerschap.
“De locaties zijn voor ons van cruciaal belang,” vertelt Pieter Werrebrouck, bedrijfsadviseur van De Punt en initiatiefnemer van Kick-Off Sociaal Ondernemen. “Het gebouw, de inrichting, het personeel: het liefst van al ademt dat alles sociaal ondernemerschap uit.” Een prachtig voorbeeld hiervan is De Stuyverij, de locatie van het traject in Kortrijk. Eefje Cottenier en haar partner Rafaël Carels verhuren hier een open huiskamer en keuken voor iedereen die zich wil laten ‘bestuyven’ door sociaal ondernemerschap.
Opmerkingen die we vaak te horen krijgen?
Alle deelnemers appreciëren de brede aanpak waarin alle facetten van sociaal ondernemerschap worden aangeraakt. “Op korte tijd word je ondergedompeld in sociaal ondernemerschap. De perfecte manier om een sociale onderneming te starten. Alle facetten komen voldoende aan bod en de opleiding is voldoende praktijkgericht.” Een andere deelnemer pikt hier graag op in: “Dit is een noodzakelijk tegengewicht voor de only-for-profit businessontwikkeling. Doe zo verder.”
Heel wat deelnemers worden in de vijfdaagse geconfronteerd met de gaten in hun prille plannen. “Enorm confronterend,” zucht een deelnemer tijdens de pauze. “Toen ik te horen kreeg dat ik een enorm kapitaal nodig had om mijn idee te doen slagen, was ik even in shock. Gelukkig zocht de lesgever samen met de rest van de groep naar een haalbaar alternatief.”
Slotsom? Resultaat bereikt, want de meeste deelnemers ronden de workshopreeks af met een steviger plan. “Ik heb er veel aan gehad. Ik geloof opnieuw in mijn droom.” Of: “Ik vertrek met een realistisch plan. Ons project heeft een enorme boost gekregen.”
Voor iedereen die geïnteresseerd is in sociaal ondernemen is er heuglijk nieuws, want De Punt en de Sociale InnovatieFabriek hebben net een overeenkomst bereikt met Syntra Vlaanderen voor acht vervolgtrajecten in 2018, 2019 en 2020. Het eerste traject gaat van start in Gent in september 2018.
Om de interactive tussen de deelnemers maximaal te bevorderen, zijn er per traject maar 15 plaatsen beschikbaar.
Meteen inschrijven? Contacteer Pieter Werrebrouck, of via 09 272 79 02