Mic Mac Minuscule wil de kloof dichten tussen aanbieders en kopers van tweedehands baby- en kinderspullen. Het bedrijf biedt online en via een netwerk van jonge ouders in heel Vlaanderen gepersonaliseerde geboortelijsten aan met herbruikte, faire en gepimpte babyartikelen. Circulaire baby- en kinderspullen dus. De Biotoop begon dertien jaar geleden als klein kinderdagverblijf. Vandaag vangt de bvba-vso (vennootschap met sociaal oogmerk) dagelijks meer dan honderdtachtig kinderen op in drie locaties. Ze is gediversifieerd naar biologische voeding en een atelier voor speelgoed en inrichting voor kinderdagverblijven. De Biotoop is een maatwerkbedrijf. Het werkt in zijn kinderdagverblijven, ateliers en de keuken met een aantal mensen die niet meteen op de gewone arbeidsmarkt terechtkunnen. “In een gesprek met Vlaio, het Agentschap Innoveren & Ondernemen van de Vlaamse overheid, kwamen we op een projectoproep van de provincie Oost-Vlaanderen,” vertelt Jona. “Zij willen initiatieven ondersteunen die innovatie en professionalisering bevorderen door samenwerking tussen sociale en reguliere economie-ondernemingen.” “Voor ons betekende dit project een logische volgende stap in ons streven naar circulaire baby- en kinderspullen. We recycleerden al spullen. Nu gaan we materialen recycleren om daar spullen van te maken.”
Mic Mac Minuscule en De Biotoop trokken nog twee andere partners aan: het designbureau met lasercut service Atelier Watt en Een Hart voor Vluchtelingen dat textiel zal verwerken. Ze dienden het project in bij de provincie, die het begin dit jaar samen met vier andere projecten goedkeurde. Een eerste prototype is al op de markt: de Oneindige Stad, een bouwset met onder meer huisjes, een schuur, brug, appartementen en muren. Mic Mac Minuscule biedt het product ook aan voor zijn geboortelijsten. Samen met de partners brainstormen Mic Mac Minuscule en De Biotoop nu over andere producten. “De uitdaging is productiemethodes te vinden die betaalbaar zijn,” zegt zaakvoerder Guy Taffijn van De Biotoop. “We werken met grondstoffen die nagenoeg niets kosten, maar omdat het meestal niet-standaard maten zijn, is de verwerking moeilijker en dus duurder.” “Atelier Watt levert net als wij afvalhout, maar heeft ook machines om textiel te snijden. We kunnen dus ook aan combinaties van hout en leder denken.” “De partners vullen elkaar perfect aan,” bevestigt Jona. “Voor ons is dit alleszins geen occasioneel project, maar een eerste stap in een duurzame samenwerking.”
Bedrijfsadviseur Pieter Werrebrouck van De Punt is opgetogen over het project. “De Punt vervulde hier helemaal zijn rol van draaischijf, incubator en bruggenlegger tussen de reguliere en de sociale economie. Twee partners zijn klanten van De Punt, ontmoetten er elkaar tussen de patio’s en voerden hier hun eerste gesprekken. De provincie Oost-Vlaanderen is dan weer een structurele partner van De Punt. De hele samenwerking tussen deze verschillende partijen past perfect binnen onze missie.” “Uiteindelijk hebben we het project ook hier een podium gegeven, op de Open Coffee @ De Punt in februari, waar met de tachtig aanwezige ondernemers een gelegenheidsbrainstorm plaatsvond rond nieuwe producten voor het project.”