Burgerpraat brengt met citizens science project communicatiestijlen in kaart

De Punt werkt als strategisch partner mee aan een citizen science project van Universiteit Gent dat met behulp van burgers nuances in communicatiestijlen in kaart wil brengen om dan na te gaan of computers met artificiële intelligentie deze nuances ook kunnen aanleren. Deelnemende burgers wordt gevraagd een selfie-video te maken en die te annoteren. In ruil krijgen ze een persoonlijkheidsprofiel van zichzelf en een zeer bruikbare tweedaagse opleiding in het herkennen van persoonlijkheid en gemoedstoestand.

Het citizen science project Burgerpraat wil via een ruime rekrutering honderden selfie-video’s van burgers verzamelen en ze annoteren op de verschillende signalen die mensen uitsturen als ze communiceren.

Maandag 2 maart, van 17u tot 18:30u, geven de initiatiefnemers alvast een inleidende workshop in zaal Beatrice in De Punt: “De kracht van adaptieve communicatie”, gericht op ondernemers en buurtbewoners.

De workshop focust op het belang en de meerwaarde van goede communicatie en is dus interessant, ook al weet je nog niet of je aan het hele project wil deelnemen. De sessie is gratis en na de werkuren, en toegankelijk voor bewoners van De Punt en andere ondernemers.

In een persoonlijk gesprek, maar ook telefonisch en in vergaderingen sturen mensen, zelfs zonder dat ze zich daar altijd bewust van zijn, een massa signalen naar elkaar. Het gaat in de eerste plaats om verbale signalen (Welke woorden kies ik? Hoe pas ik mijn stijl aan de gesprekspartner aan?).
Daarnaast gaan er in elke gesprek of vergadering ook massa’s non-verbale signalen en emotionele signalen over en weer. Wanneer en waarop verheft iemand zijn stem? Welk signaal stuurt iemand die voortdurend op haar gsm aan het kijken is tijdens een gesprek? Welke plaats kiezen mensen aan een vergadertafel?

Computer?

Mensen weten intuïtief vrij goed die signalen te gebruiken en te decoderen. De vraag die het project van de Universiteit Gent zich stelt is: Kunnen we een aantal van die signalen zodanig coderen dat ook computer er iets mee kunnen?

Door de communicatie van mensen via selfie-video’s te observeren en te annoteren willen de onderzoekers nagaan of ze de persoonlijkheid, de gemoedstoestand en de communicatiestijl van communicerende mensen kunnen coderen op basis van verbale, non-verbale en emotionele signalen.

Toepassingen

De onderzoekers zien nuttige toepassingen in technologische ondersteuning voor mensen in beroepen waar goede communicatie essentieel is, zoals contactcentra, hulplijnen of ordehandhaving.

Ook in het onderwijs (leerlingenbegeleiding) en het bedrijfsleven (human resources) is er vraag om bij de opleidingskeuze of jobinvulling naast technische vaardigheden ook naar persoonlijkheid te kijken.

Het uiteindelijk doel van het onderzoek is een bijdrage te leveren in de verbetering van communicatie, door problemen te herkennen die ontstaan door problematische communicatie, en die bijvoorbeeld kunnen leiden naar burn-out.

Onderzoekers vragen aan deelnemende burgers en ondernemers drie dingen: (1) Een selfie-video in een communicatiesituatie; (2) Een vragenlijst invullen; (3) de selfie-video annoteren of laten annoteren.

Deelnemers krijgen in ruil een mooi pakket, dat hen helpt om hun communicatie in diverse omgevingen te verbeteren:

  • Een tweedaagse opleiding in het herkennen van persoonlijkheid en gemoedstoestand en het verbeteren van je eigen communicatiestijl.
  • Een persoonlijkheidsprofiel van jezelf en je communicatiestijlen

Wie vrijblijvend meer informatie wil over het project kan terecht bij De Punt:

  • Maandag 2 maart, 17:00-18:30, zaal Beatrice: Een workshop “De kracht van adaptieve communicatie”, gericht op ondernemers en buurtbewoners
  • Woensdag 4 maart, 10:30-15:00, zaal Beatrice: Een walk-in met infosessies van een half uur rond het traject Burgerpraat

Wie alvast de agenda wil blokkeren voor de opnames, de annotatie en de opleiding:

  • Van woensdag 4 maart tot woensdag 25 maart, in kantoor 2.08 in De Punt: Individueel opnemen video’s, in tijdslots van een half uur
  • Dagsessies opleiding (beperkt tot 40 deelnemers): Woensdag 22/4 en vrijdag 24/4, van 9u tot 16.30u
  • Avondsessies opleiding (beperkt tot 40 deelnemers): Woensdag 22/4, donderdag 23/4 en vrijdag 24/4

Inschrijven via mail op burgerpraat@ugent.be

gepubliceerd op 21 februari 2020
< terug naar nieuwsoverzicht