Digilab Sociaal Ondernemen – Verkenning

 

Ben je geprikkeld door het sociaal ondernemerschap?

In dit driedaagse online traject krijg je een helder beeld van het sociaal ondernemerschap, leer je jezelf kennen als sociaal ondernemer en zet je een eerste stap richting sociaal ondernemen.

Na het traject weet je of het iets is voor jou, heb je heel wat inspiratie opgedaan en kun je aan de slag met de interessantste tools voor de beginnende sociaal ondernemer.

 

Ben jij een M/V/X met een sociale, culturele, ecologische of economische missie? Lig je wakker van klimaat, ongelijkheid, vereenzaming, armoede, vervuiling en andere complexe uitdagingen?

Voel je een innerlijke nood om een verschil te maken? Om actief te bouwen aan een warme, diverse, inclusieve samenleving en een leefbare planeet?

Ben je een ondernemend type? Mijd je de platgetreden paden en durf je de klassieke recepten te challengen?

Ben je stiekem een tikkeltje jaloers op sociaal ondernemers?

Wil je weten of sociaal ondernemerschap iets voor jou is? Ben je er niet mee vertrouwd, maar triggert het je wel heel sterk?

Dan ben jij de geknipte kandidaat voor het Digilab sociaal ondernemen – verkenning.

In het verkenningsspoor van Digilab sociaal ondernemen maak je grondig kennis met sociaal ondernemen. Tijdens de driedaagse online opleiding leer je jezelf kennen als sociaal ondernemer en leer je werken met het pilootcanvas. Je krijgt daarbij begeleiding van de coaches van De Punt en de Sociale InnovatieFabriek.

Je hoeft nog geen idee te hebben dat je wil uitwerken. Je krijgt heel wat inspiratie aangereikt en je leert de juiste tools kennen om later je eigen case verder uit te bouwen.

 

Waarom zou je de opleiding volgen?

 • Je zet een eerste, haalbare stap naar het sociaal ondernemerschap. Op het einde weet je welke stappen je te nemen hebt om een piloot op te zetten, en weet je hoe je dat kan aanpakken.
 • Je krijgt veel inspiratie door allerlei voorbeelden, maar ook door de sociaal ondernemers die hun verhaal komen brengen.
 • Je leert werken met een hele reeks interessante tools voor sociaal ondernemers in spe, zoals het sustainable business model pilot canvas.
 • Jouw coaches zijn gepokt en gemazeld in de wereld van sociaal ondernemen. Zowel De Punt als de Sociale InnovatieFabriek versterkt al jarenlang sociaal ondernemers, van prestarters en starters tot groeiers.
 • Het is een interactief en praktijkgericht traject. Je leert er niet alleen van de coaches in interactieve workshops, maar ook van de andere deelnemers (peer-leren) en van de praktijkverhalen van sociaal ondernemers.
 • Elke dag krijg je een individueel coachingsgesprek (20 min) met een van de coaches.

 

Hoe ziet het programma eruit?

Je legt elke dag een deel van de puzzel van het sociaal ondernemen.

 • Dag 1. Wat is sociaal ondernemen? Wat zijn goede voorbeelden? Wat is het maatschappelijke probleem nu juist en welke oplossingen zijn er mogelijk?
 • Dag 2. Waarom is sociaal innoveren en ondernemen belangrijk? Wie ben jij als sociaal ondernemer? Wat is jouw passie, waar liggen jouw talenten?
 • Dag 3. Hoe bouw je vanuit een idee aan een prototype en piloot? Je leert tools kennen om later je eigen case te onderbouwen. Je gaat aan de slag met het Sustainable Business Model Pilot Canvas. Je krijgt feedback van coaches en de andere deelnemers.

Elke dag is op dezelfde manier opgebouwd.

 • Voormiddag
  • Workshop, met veel ruimte voor voorbeelden, interactie, oefeningen en feedback.
 • Namiddag
  • Praktijkgetuigenis. Een sociaal ondernemer vertelt hoe hij/zij het heeft aangepakt. De successen en tips komen aan bod, net als de valkuilen en de aandachtspunten.
  • Werklab. Aan de hand van tools en oefeningen ga je individueel of in kleine groepjes aan de slag.
  • Coachingsgesprek. Elke deelnemer heeft recht op een individueel klankbordmoment van 20 minuten.

 

Wat zeggen de deelnemers?

“Gevoel dat onze sociale onderneming is geboren”

 

– Els Wouters

Els volgde samen met haar partner Paul de opleiding

“Vóór het Digilab Sociaal Ondernemen had ik al veel goesting om samen met mijn partner onze eigen sociale onderneming te starten en om de wereld iets beter te maken. Het Digilab gaf ons de ultieme bevestiging. Wat een inspirerend bad van sociaal ondernemerschap! In ons eigen netwerk hebben we geen sociaal ondernemers. Daarom was het zo bijzonder om gelijkgestemden te treffen, die een enthousiast klankbord waren voor ons.

We willen al een hele tijd jongeren in psychische moeilijkheden helpen, maar de ideeën bleven vaag en onduidelijk. Onze eigen “why”, bijvoorbeeld: waarom willen we iets doen? We beseffen nu dat die veel te breed ging en hebben hem ondertussen aangescherpt. Digilab Sociaal Ondernemen heeft ons geholpen om alles concreter te maken.

De opleiding zit goed en gevarieerd in elkaar. De oefeningen in de workshops helpen je nadenken over wat je wel of niet wil. De uitwisseling met de andere deelnemers was heel fijn: tof om feedback te krijgen, en ook om te geven. Uit de verhalen van sociaal ondernemers heb ik geleerd dat je stap voor stap kan gaan. Starten met een prototype, en met die resultaten op zoek gaan naar partners en financiers. In de klankbordsessies met de coaches kreeg ik veel moeilijke maar pertinente vragen. De opleiding schept meer vragen dan antwoorden, maar die vragen prikkelen me om actie te ondernemen. Ja, we hebben het gevoel dat onze sociale onderneming is geboren!”

 

Wie zal je daarbij coachen?

Pieter Werrebrouck (De Punt) is al bijna 15 jaar actief in het begeleiden van ondernemers, waarvan het merendeel sociaal innovatoren en ondernemers. Hij was steeds betrokken en vaak ook initiatiefnemer van tal van ondernemerstrajecten (Bootcamp Sociaal Ondernemen, Kick-Off Sociaal Ondernemen, Social Enterprise Innovation Accelerator Programme, …)
Tomas De Groote (Sociale InnovatieFabriek) is impact-expert en stond mee aan de wieg van Impact Wizard, een online tool waarmee organisaties hun maatschappelijke impact kunnen meten en monitoren. Als procesmanager begeleidt hij sociaal innovatoren en sociaal ondernemers. Hij beantwoordt met veel plezier allerlei vragen rond impact, financieringsmix en schaalscenario’s.
Delphine Guiot (Sociale InnovatieFabriek) begeleidt sociaal ondernemers en innovatoren en verbindt hen met relevante experts en ervaringsdeskundigen uit het netwerk. Ze is een doorgewinterde business partner, coach en facilitator met meer dan 15 jaar ervaring bij Vlerick, Barco, UCB, Loyens & Loeff. Ze houdt ervan om mensen en organisaties uit te dagen en in beweging te brengen.
Caroline Godts (Sociale InnovatieFabriek) begeleidt als procesmanager sociaal innovatoren en ondernemers, zowel 1-op-1, in een lerend netwerk, als in workshops en verdiepende trajecten. Haar expertise ligt onder andere bij impactgedreven businessmodellen, impactstrategieën, innovatie en Social Impact Bonds.
Kathleen Melis (Sociale InnovatieFabriek) begeleidt als procesmanager sociaal innovatoren en ondernemers. Ze legt hun uitdagingen bloot en verwijst hen door naar relevante contacten uit het brede netwerk van de Sociale InnovatieFabriek. Ze ontwikkelde en organiseerde trajecten als Social SportUp, Social Enterprises Act For Climate Belgium – South Africa, … en geeft workshops rond stakeholder engagement, co-creatie en pitching.
Karen Hiergens (Sociale InnovatieFabriek)  kent het ecosysteem rond sociale innovatie en ondernemerschap op haar duimpje. Haar expertise ligt in communicatie, netwerksamenwerkingen en community building. Ze heeft als netwerkmanager een dik adressenboekje van innovatoren en externe experts.

Alle praktische info op een rij

 • Wanneer? De opleiding vindt plaats op 5/10, 12/10 en 19/10, telkens van 9u tot 16u30.
 • Waar? Online, dus gewoon bij je thuis.
 • Aantal deelnemers: max. 20 deelnemers.
 • Prijs? De opleiding kost €150 excl. BTW.

 

Schrijf je nu in

Wie nog met vragen zit kan terecht bij Pieter Werrebrouck (pieter@depunt.be, 09/2727902), maar je kan ook al meteen inschrijven via het inschrijvingsformulier. Haast je, want we beperken de plaatsen om het traject voldoende interactief en praktijkgericht te houden!

 

Over de initiatiefnemers

De Punt is een bedrijvencentrum met een hoek af, letterlijk en figuurlijk. We ondersteunen ondernemers door hen ruimte aan te bieden om te groeien, via kantoren, loodsen, ateliers, werkplekken,  … Als sociale onderneming investeren we de winst die we maken in onze missie: het stimuleren van sociale innovatie en sociaal ondernemerschap. We voorzien coaching, advies en opleidingen voor sociaal ondernemers in alle levensfasen: prestart, start, doorstart en groei.

www.depunt.be

 

De Sociale InnovatieFabriek ondersteunt iedereen die met nieuwe recepten werkt aan een warme maatschappij en een leefbare planeet. De Fabriek versterkt ondernemers, organisaties, bedrijven en burgers in alle levensfases van hun project: van pre-starters tot groeiers. Sociaal ondernemers en sociaal innovatoren krijgen er persoonlijke begeleiding en een waaier aan workshops en tools. De Fabriek maakt hen ook wegwijs in het brede netwerk van peers en experts uit het ecosysteem.

www.socialeinnovatiefabriek.be

Met waardevolle steun van…