Digilab Sociaal Ondernemen – Actie

 

 

Heb je een concept klaar waarmee je maatschappelijke impact wil creëren?

In dit vijfdaagse online traject stomen we je klaar om jouw sociale onderneming te lanceren.

Je werkt je concept verder uit en verfijnt het dankzij alle input, inspiratie, tools en feedback van de deelnemers en de coaches.

 


Sta je te popelen om je eigen sociale onderneming op te starten en heb je al een duidelijk concept?

Wil je maatschappelijke impact maken? De samenleving warmer, diverser en inclusiever maken? Bouwen aan een leefbare planeet?

Ben je een pionier die burgers, bedrijven en beleidsmakers wil inspireren en activeren?

Wil je systemische veranderingen in gang zetten, en zo belangrijke maatschappelijke uitdagingen aanpakken?

Ben je op zoek naar kennis en ervaring, om je te ondersteunen in je eerste stappen als sociaal ondernemer?

Ben je een pre-starter, starter, intrapreneur met een mandaat, of een bedrijfsleider?

 

Dan ben jij de geknipte kandidaat voor het Digilab sociaal ondernemen.

Het actiespoor van Digilab sociaal ondernemen is een vijfdaagse online crash course in sociaal ondernemen. Je duikt in impactmodellen, impactgedreven businessmodellen en financiële plannen. Je maakt kennis met verschillende organisatievormen en leert je concept pitchen. Je krijgt daarbij begeleiding van de coaches van De Punt en de Sociale InnovatieFabriek.

 

Waarom zou je de opleiding volgen?

 • Op het einde is je case uitgewerkt en verfijnd en heb je alle tools in handen om effectief jouw sociale onderneming te lanceren.
 • Je krijgt een duidelijk zicht op de cruciale bouwstenen van een sociale onderneming.
 • Je krijgt veel inspiratie door allerlei voorbeelden, maar ook door de sociaal ondernemers die hun verhaal komen brengen.
 • Jouw coaches zijn gepokt en gemazeld in de wereld van sociaal ondernemen. Zowel De Punt als de Sociale InnovatieFabriek versterkt al jarenlang sociaal ondernemers, van prestarters en starters tot groeiers.
 • Het is een interactief en praktijkgericht traject. Je leert er niet alleen van de coaches in interactieve workshops, maar ook van de andere deelnemers (peer-leren) en van de praktijkverhalen van sociaal ondernemers.
 • Elke dag krijg je een individueel coachingsgesprek (20 min) met een van de coaches.

 

Hoe ziet het programma eruit?

Je duikt elke dag in een andere bouwsteen van het sociaal ondernemen.

 • Dag 1. Wat is een impactmodel? Hoe kunnen je missie en visie eruitzien?
 • Dag 2. Van Impact Driven Business Model tot Businessplan
 • Dag 3. Bouw je eigen financieel plan
 • Dag 4. De beste organisatievorm voor jouw case
 • Dag 5. Klaar voor de buitenwereld: pitchen

Elke dag is op dezelfde manier opgebouwd.

 • Voormiddag
  • Workshop, met veel ruimte voor voorbeelden, interactie, oefeningen en feedback.
 • Namiddag
  • Praktijkgetuigenis. Een sociaal ondernemer vertelt hoe hij/zij het heeft aangepakt. De successen en tips komen aan bod, net als de valkuilen en de aandachtspunten.
  • Werklab. Aan de hand van tools en oefeningen ga je individueel of in kleine groepjes aan de slag om je eigen case uit te werken.
  • Coachingsgesprek. Elke deelnemer heeft recht op een individueel klankbordmoment van 20 minuten.
 • Op dag 3 is er geen acceleratiemoment maar wel een clinic, waar je al je vragen kan stellen aan een specialist in financiële plannen.
 • Op dag 4 is er geen werklab, maar zijn er drie gesprekstafels rond de verschillende organisatievormen: ‘To coop, to vzw of to bv’. Experts en sociaal innovatoren schuiven mee aan tafel.
 • Op dag 5 stel je bij een digitaal kampvuur je plan van aan pak voor, en krijg je feedback van de andere deelnemers en de coaches.

 

Wat zeggen de deelnemers?

“Van utopie naar haalbaar en schaalbaar concept”

 

– Luc Malcorps

Luc is communicatieadviseur en helpt bedrijven met hun marketing, mediarelaties en PR

“Ik ben aan het Digilab Sociaal Ondernemen begonnen met een ruw basisidee, en sloot het af met een flink herwerkte en volledig uitgeklaarde visie, mét een concrete aanpak. Tijdens het traject zag ik steeds meer in dat ik mijn oorspronkelijke ambitie flink moest bijstellen.

De workshops, praktijkgetuigenissen en coaching daagden me uit om scherper na te denken over wat ik precies wil bereiken, hoe ik dat kan realiseren, welke talenten ik wel en niet heb, welke partners ik nodig heb, wat de kritische succesfactoren zijn voor sociaal ondernemen … en zo besefte ik dat ik mijn eerste versie moest loslaten. Maar ik zag ook steeds helderder wat ik dan wél in de wereld kon zetten. Nu heb ik een concreet en scherper afgelijnd concept, dat haalbaar én schaalbaar is. Het zal me helpen om gaandeweg succes op te bouwen en er gepast investeerders en partners bij te betrekken. Zo is het traject eigenlijk één boeiende oefening in voortschrijdend inzicht.

Digilab Sociaal Ondernemen vraagt best een flinke tijdsinvestering. Maar die uren verdien je dubbel en dik terug. Zonder dit traject had ik waarschijnlijk veel tijd en energie geïnvesteerd om in een verkeerde richting op weg te gaan. Mijn plan is realistisch, mijn enthousiasme is verder gegroeid, en mijn geloofwaardigheid bij mijn stakeholders zal bewaard blijven. Door de droom scherper te benoemen en concreet in te vullen sta ik nu sterk om meteen de juiste strategische keuzes maken.”

 

Wie zal je daarbij coachen?

Pieter Werrebrouck (De Punt) is al bijna 15 jaar actief in het begeleiden van ondernemers, waarvan het merendeel sociaal innovatoren en ondernemers. Hij was steeds betrokken en vaak ook initiatiefnemer van tal van ondernemerstrajecten (Bootcamp Sociaal Ondernemen, Kick-Off Sociaal Ondernemen, Social Enterprise Innovation Accelerator Programme, …)
Tomas De Groote (Sociale InnovatieFabriek) is impact-expert en stond mee aan de wieg van Impact Wizard, een online tool waarmee organisaties hun maatschappelijke impact kunnen meten en monitoren. Als procesmanager begeleidt hij sociaal innovatoren en sociaal ondernemers. Hij beantwoordt met veel plezier allerlei vragen rond impact, financieringsmix en schaalscenario’s.
Delphine Guiot (Sociale InnovatieFabriek) begeleidt sociaal ondernemers en innovatoren en verbindt hen met relevante experts en ervaringsdeskundigen uit het netwerk. Ze is een doorgewinterde business partner, coach en facilitator met meer dan 15 jaar ervaring bij Vlerick, Barco, UCB, Loyens & Loeff. Ze houdt ervan om mensen en organisaties uit te dagen en in beweging te brengen.
Caroline Godts (Sociale InnovatieFabriek) begeleidt als procesmanager sociaal innovatoren en ondernemers, zowel 1-op-1, in een lerend netwerk, als in workshops en verdiepende trajecten. Haar expertise ligt onder andere bij impactgedreven businessmodellen, impactstrategieën, innovatie en Social Impact Bonds.
Kathleen Melis (Sociale InnovatieFabriek) begeleidt als procesmanager sociaal innovatoren en ondernemers. Ze legt hun uitdagingen bloot en verwijst hen door naar relevante contacten uit het brede netwerk van de Sociale InnovatieFabriek. Ze ontwikkelde en organiseerde trajecten als Social SportUp, Social Enterprises Act For Climate Belgium – South Africa, … en geeft workshops rond stakeholder engagement, co-creatie en pitching.
Karen Hiergens (Sociale InnovatieFabriek) kent het ecosysteem rond sociale innovatie en ondernemerschap op haar duimpje. Haar expertise ligt in communicatie, netwerksamenwerkingen en community building. Ze heeft als netwerkmanager bij de Sociale InnovatieFabriek een dik adressenboekje van innovatoren en externe experts.

Alle praktische info op een rij

 • Wanneer? De opleiding vindt plaats op 16/11, 23/11, 30/11, 7/12 en 14/12, telkens van 9u tot 16u30.
 • Waar? Dagen 1 en 5: bij de Sociale Innovatiefabriek, Cellebroersstraat 16/B, 1000 Brussel
  Dagen 2, 3 en 4: online, dus gewoon bij je thuis
 • Aantal deelnemers: max. 15 deelnemers.
 • Prijs? De opleiding kost €250 excl. BTW
 • Early bird aanbod: schrijf je in voor 15/9 en je kan nog voor de start van de opleiding een gratis feedbacksessie boeken van 60 min. met een van de coaches.

 

Schrijf je nu in

Wie nog met vragen zit kan terecht bij Pieter Werrebrouck (pieter@depunt.be, 09/2727902), maar je kan natuurlijk ook meteen inschrijven via het inschrijvingsformulier. Nadien krijg je nog een intakeformulier toegestuurd, waarna we een korte intake met je inplannen om je concept te bespreken. Haast je wel om in te schrijven, want we beperken de plaatsen om het traject voldoende interactief en praktijkgericht te houden!

 

Over de initiatiefnemers

De Punt is een bedrijvencentrum met een hoek af, letterlijk en figuurlijk. We ondersteunen ondernemers door hen ruimte aan te bieden om te groeien, via kantoren, loodsen, ateliers, werkplekken,  … Als sociale onderneming investeren we de winst die we maken in onze missie: het stimuleren van sociale innovatie en sociaal ondernemerschap. We voorzien coaching, advies en opleidingen voor sociaal ondernemers in alle levensfasen: prestart, start, doorstart en groei.

www.depunt.be

 

De Sociale InnovatieFabriek ondersteunt iedereen die met nieuwe recepten werkt aan een warme maatschappij en een leefbare planeet. De Fabriek versterkt ondernemers, organisaties, bedrijven en burgers in alle levensfases van hun project: van pre-starters tot groeiers. Sociaal ondernemers en sociaal innovatoren krijgen er persoonlijke begeleiding en een waaier aan workshops en tools. De Fabriek maakt hen ook wegwijs in het brede netwerk van peers en experts uit het ecosysteem.

www.socialeinnovatiefabriek.be

Met waardevolle steun van…