Spark Social Enterprise blikt terug op vier jaar werk rond innovatie met impact

Spark Social Enterprise, een Europees programma rond innovatie bij sociaal ondernemers waar ook De Punt zich in engageerde, loopt na vier jaar op zijn einde. Het programma kan terugblikken op vruchtbare internationale samenwerking, een rist bruikbare tools voor ondernemers en interessante conclusies over innovatie met sociale impact.

Spark Social Enterprise was een internationale samenwerking tussen de Sociale InnovatieFabriek en De Punt (België), University of Brighton en West Sussex County Council (UK) en Stichting Stadsgarage (Nederland). Het initiatief kreeg steun van het Europese project Spark Social Enterprise, een Interreg 2-Zeeënprogramma en in België van de Provincie Oost-Vlaanderen.

Het doel van het programma was intensieve coaching te bieden en tools te ontwikkelen om sociaal ondernemers te helpen structureel te innoveren, zodat ze zelf konden groeien en daardoor ook een grotere sociale impact zouden realiseren. De eindevaluatie van het programma noteert onder meer dat het wel degelijk nuttig is om innovatie op een systematische manier te benaderen. Innovatie is geen loutere brainstorm voor nieuwe ideeën, maar moet gezien worden als een methodische aanpak om die ideeën te ontwikkelen, te implementeren én er toegevoegde waarde uit te halen. Enkel met zo’n systematische aanpak wordt innovatie een effectief en herhaalbaar proces. Uit de evaluatie bleek ook dat sociaal ondernemers in verschillende fases van hun ontwikkeling of in verschillende sectoren een verschillende aanpak van innovatie nodig hebben. Spark werkte daarom gedurende de vier jaar niet naar één passe-partout methodologie voor innovatiecoaching en -training, maar ontwikkelde een breed portfolio van tools waar sociaal ondernemers met verschillende noden mee aan de slag kunnen.

Een-op-een coaching

Uit reacties van deelnemende sociaal ondernemers bleek trouwens dat zij vooral profijt haalden uit de een-op-een coaching en de netwerkopportuniteiten die het programma bood. De evaluatie van de trainingsprogramma’s en de e-learning portfolio was gemengd, net omdat die tools en trainingsmodules soms werden gezien als te standaard. In de vier jaar dat het programma liep, introduceerde 59 procent van de 75 deelnemende sociaal ondernemers nieuwe of verbeterde processen in hun bedrijfsvoering. Gemiddeld realiseerde elke deelnemer twee product- of procesinnovaties tijdens het programma. Nu het programma ten einde loopt, bundelt Spark de bevindingen en tools in een handig overzicht op hun website, onder Creative Common Licensing, wat betekent dat iedereen ze kan gebruiken, met bronvermelding. Een van die tools is de Innovation Roadmap, die sociaal ondernemers helpt om innovatie te managen en in de onderneming te verankeren. Sociaal ondernemers kunnen innovatie in deze aanpak onder meer gebruiken om in hun strategische prioriteiten hun winstgevende activiteiten uit te balanceren met hun activiteiten voor sociale impact.

Op het bijzonder uitgebreide e-learning platform mysocialstartup verzamelde Spark een cursus- en oefenpakket waarmee pre-startende en startende sociaal ondernemers op eigen tempo en op maat aan de slag kunnen. Het pakket biedt in zestien modules van elk een zeven- tot negental units een zeer volledig overzicht van bedrijfsvoering voor sociaal ondernemers. Een mini-MBA voor sociaal ondernemers zeg maar, samengebald in 14 uur studie-, werk- en oefentijd.

Safariweken

Pieter Werrebrouck, die het project vanuit De Punt begeleidde, maakt zijn eigen balans op: “De vier jaren zijn voorbijgevlogen, dank zij de goede relatie tussen de projectpartners, maar zeker ook door de deelnemers. De sociaal ondernemers stonden, zoals we ook verwacht hadden, heel open naar het programma en naar elkaar toe. Vooral tijdens de meer intensieve bijeenkomsten, zoals de safariweken, zijn hechte banden gesmeed en ontstonden mooie samenwerkingen.” “Het is nog niet duidelijk welke impact dit project op langere termijn zal hebben, maar ik denk dat we nog heel wat innovatie en groei mogen verwachten.”

gepubliceerd op 19 december 2019
< terug naar nieuwsoverzicht